5 z 9
Szybkie i proste pierniczki Agnieszki Delkowskiej...
fot. Paweł Epler

Szybkie i proste pierniczki Agnieszki Delkowskiej

Składniki
600 g mąki pszennej
200 g mąki żytniej pełnoziarnistej
4 duże jajka
kostka masła
200 g cukru pudru
200 g miodu wielokwiatowego lub akacjowego
4 łyżki przyprawy do piernika - lub 2 łyżki, jeśli chcemy delikatne pierniczki
3 łyżki kakao dobrej jakości
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli

Wykonanie
Masło i cukier puder rozpuścić w rondelku, dodać miód i wymieszać. Odstawić do lekkiego ostudzenia. Jajka utrzeć z cukrem. Dodać przesiane mąki, kakao, proszek do pieczenia, przyprawę do piernika i masło z miodem. Wszystko połączyć najpierw łopatką, a potem wyrobić ciasto ręką. Będzie się trochę kleiło, ale po pewnym czasie zacznie odchodzić od ręki. Można zostawić ciasto pod przykryciem na 2-3 dni w chłodnym miejscu. Ciasto rozwałkować w miarę cieniutko.
Wykrawać dowolne kształty, układać na blaszce do pieczenia i piec pierniczki w temperaturze 180 stopni maksymalnie 8 minut.

6 z 9
Pierniczki świąteczne Aleksandry Faiks ...
fot. Aleksandra Faiks

Pierniczki świąteczne Aleksandry Faiks 

Składniki

500 g mąki 
400 g miodu 
200 g cukru 
3 łyżki kakao 
3 łyżki przyprawy korzennej 
1 jajo 
2 łyżki roztopionego masła 
płaska łyżka sody 

Wykonanie 
W rondelku rozpuścić miód z cukrem, dodać kakao i przyprawę korzenną. Odstawić do przestudzenia. Do miski przesiać mąkę z sodą. Przelać do mąki miód, wymieszać łyżką. Dodać jajko i margarynę. Ugnieść. Rozwałkować na 3-4 mm i wyciąć ulubione kształty. Piec około 8 min w 180 stopniach. Po przestudzeniu ozdobić.

7 z 9
Korzenne pierniczki Ewy Lenczyk-Chmielarskiej...
fot. Ewa Lenczyk-Chmielarska

Korzenne pierniczki Ewy Lenczyk-Chmielarskiej

Składniki na około 3 pełne blaszki pierniczków
80 g wody 
100 g cukru 
100 g cukru brązowego 
100 g miodu 
140 g masła 
1 łyżka mielonego cynamonu 
1 łyżka mielonego imbiru 
1 łyżka mielonych goździków 
1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 
500 g mąki 

Wykonanie 
Wodę, cukry, miód i masło podgrzać w rondlu przez około 10 minut na małym ogniu. Tak, aby wszystkie składniki połączyły się ze sobą, ale nie doprowadzić do wrzenia. Ostudzić.
W dużej misce połączyć mąkę z sodą oczyszczoną i przyprawami. Dodać przestudzone płynne składniki. Dokładnie zagnieść ciasto. Wstawić ciasto do lodówki na noc.  
Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Ciasto rozwałkować na grubość około 0,4 cm. Z ciasta wykroić ulubione kształty. Ułożyć pierniczki na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce.
Piec przez około 10-13 minut: do momentu aż pierniczki przyrumienią się. Ostudzić, posypać cukrem pudrem lub udekorować lukrem.

8 z 9
Pierniczki Grzegorza Larentowicza...
fot. 123 rf

Pierniczki Grzegorza Larentowicza

Składniki 
1 kg mąki 
1 kostka margaryny 
3 łyżki oleju 
1 szklanka śmietany 
3 jajka i dodatkowo 3 żółtka 
2 szklanki miodu 
1 szklanka cukru 
karmel (2 łyżki cukru zrumienić na patelni, dodać 4 łyżki wody, aby cukier się rozpuścił i zagotować) 
½ łyżeczki amoniaku 
3 łyżeczki sody 
przyprawa do piernika 
  
Wykonanie 
Margarynę i miód rozpuścić w garnku, a następnie przestudzić. Całe jaja oraz żółtka ubić z cukrem, dodać do przestudzonego tłuszczu i miodu. Następnie dodać śmietanę i wymieszać z mąką oraz resztą składników. Wyrobić ciasto, rozwałkować, wykroić pierniczki. Piec ok. 15-20 minut w temperaturze 200 stopni.

Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

"Od świtu do świtu". Znamy szczegóły tegorocznych Wianków!

"Od świtu do świtu". Znamy szczegóły tegorocznych Wianków!

800 plus pod lupą – nadchodzą zmiany. Co musisz wiedzieć?

800 plus pod lupą – nadchodzą zmiany. Co musisz wiedzieć?

Natychmiast usuń z telefonu aplikacje z tej listy. Wyciągają od ciebie pieniądze

Natychmiast usuń z telefonu aplikacje z tej listy. Wyciągają od ciebie pieniądze

Zobacz również

"Od świtu do świtu". Znamy szczegóły tegorocznych Wianków!

"Od świtu do świtu". Znamy szczegóły tegorocznych Wianków!

Wiedźmin jako... kot? Galeria postaci z sagi w kocim wydaniu powala. To hit!

Wiedźmin jako... kot? Galeria postaci z sagi w kocim wydaniu powala. To hit!