
Szybkie i proste pierniczki Agnieszki Delkowskiej
Składniki
600 g mąki pszennej
200 g mąki żytniej pełnoziarnistej
4 duże jajka
kostka masła
200 g cukru pudru
200 g miodu wielokwiatowego lub akacjowego
4 łyżki przyprawy do piernika - lub 2 łyżki, jeśli chcemy delikatne pierniczki
3 łyżki kakao dobrej jakości
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
Wykonanie
Masło i cukier puder rozpuścić w rondelku, dodać miód i wymieszać. Odstawić do lekkiego ostudzenia. Jajka utrzeć z cukrem. Dodać przesiane mąki, kakao, proszek do pieczenia, przyprawę do piernika i masło z miodem. Wszystko połączyć najpierw łopatką, a potem wyrobić ciasto ręką. Będzie się trochę kleiło, ale po pewnym czasie zacznie odchodzić od ręki. Można zostawić ciasto pod przykryciem na 2-3 dni w chłodnym miejscu. Ciasto rozwałkować w miarę cieniutko.
Wykrawać dowolne kształty, układać na blaszce do pieczenia i piec pierniczki w temperaturze 180 stopni maksymalnie 8 minut.

Pierniczki świąteczne Aleksandry Faiks
Składniki
500 g mąki
400 g miodu
200 g cukru
3 łyżki kakao
3 łyżki przyprawy korzennej
1 jajo
2 łyżki roztopionego masła
płaska łyżka sody
Wykonanie
W rondelku rozpuścić miód z cukrem, dodać kakao i przyprawę korzenną. Odstawić do przestudzenia. Do miski przesiać mąkę z sodą. Przelać do mąki miód, wymieszać łyżką. Dodać jajko i margarynę. Ugnieść. Rozwałkować na 3-4 mm i wyciąć ulubione kształty. Piec około 8 min w 180 stopniach. Po przestudzeniu ozdobić.

Korzenne pierniczki Ewy Lenczyk-Chmielarskiej
Składniki na około 3 pełne blaszki pierniczków
80 g wody
100 g cukru
100 g cukru brązowego
100 g miodu
140 g masła
1 łyżka mielonego cynamonu
1 łyżka mielonego imbiru
1 łyżka mielonych goździków
1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
500 g mąki
Wykonanie
Wodę, cukry, miód i masło podgrzać w rondlu przez około 10 minut na małym ogniu. Tak, aby wszystkie składniki połączyły się ze sobą, ale nie doprowadzić do wrzenia. Ostudzić.
W dużej misce połączyć mąkę z sodą oczyszczoną i przyprawami. Dodać przestudzone płynne składniki. Dokładnie zagnieść ciasto. Wstawić ciasto do lodówki na noc.
Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Ciasto rozwałkować na grubość około 0,4 cm. Z ciasta wykroić ulubione kształty. Ułożyć pierniczki na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce.
Piec przez około 10-13 minut: do momentu aż pierniczki przyrumienią się. Ostudzić, posypać cukrem pudrem lub udekorować lukrem.

Pierniczki Grzegorza Larentowicza
Składniki
1 kg mąki
1 kostka margaryny
3 łyżki oleju
1 szklanka śmietany
3 jajka i dodatkowo 3 żółtka
2 szklanki miodu
1 szklanka cukru
karmel (2 łyżki cukru zrumienić na patelni, dodać 4 łyżki wody, aby cukier się rozpuścił i zagotować)
½ łyżeczki amoniaku
3 łyżeczki sody
przyprawa do piernika
Wykonanie
Margarynę i miód rozpuścić w garnku, a następnie przestudzić. Całe jaja oraz żółtka ubić z cukrem, dodać do przestudzonego tłuszczu i miodu. Następnie dodać śmietanę i wymieszać z mąką oraz resztą składników. Wyrobić ciasto, rozwałkować, wykroić pierniczki. Piec ok. 15-20 minut w temperaturze 200 stopni.