
Zobaczcie smaczne dania z jarmużem w roli głównej. TOP 10 przepisów!

Jarmuż do obiadu – najprostszy przepis
Składniki
jarmuż- dowolna ilość
cebulka
czosnek
tłuszcz do smażenia
sól i pieprz do smaku
Wykonanie
Jarmuż opłukać, odciąć twarde nerwy. Wrzucić na osolony wrzątek i ugotować aż zmięknie. Odcedzić i odcisnąć z wody. Pokroić drobno. Cebulkę wraz z czosnkiem pokroić drobno i podsmażyć na „złoto”. Dodać jarmuż i wszystko wymieszać. Poddusić chwilkę. Podawać jako jarzynę do mięs, jajek sadzonych.
Przepis Marty Góry

Naleśniki z jarmużem, fetą i ciecierzycą
Składniki na ciasto
400 ml mleka
300 g mąki pszennej
80 g młodego szpinaku (np. Eisberg)
1 jajko
1 łyżka oleju kokosowego
szczypta soli
Składniki na farsz
1/2 szklanki gotowanej na parze ciecierzycy
300 g jarmużu (np. Eisberg)
150 g sera feta
2 ząbki czosnku
1 łyżka oleju rzepakowego
sól i pieprz – wedle uznania
Wykonanie
Liście młodego szpinaku zblendować dokładnie z mlekiem i mąką na aksamitną masę. Dodać jajko oraz olej i wymieszać. Po uprzednim rozgrzaniu lekko natłuszczonej patelni smażyć naleśniki na małym ogniu z obu stron.
Na oleju rzepakowym podsmażyć jarmuż aż zmniejszy swoją objętość. Następnie należy dodać wyciśnięty przez praskę czosnek i ciecierzycę. Do przestudzonego farszu dosypać pokruszony ser feta. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Usmażone wcześniej naleśniki wypełnić farszem i zwinąć w koperty. Smacznego!

Kasza gryczana z kurczakiem, dynią i jarmużem
Składniki
100 g białej kaszy gryczanej (nieprażonej)
350 g fileta z kurczaka
400 g obranej dyni
50 g jarmużu
por
duża łyżka masła
1/2 łyżeczki imbiru
sól pieprz
Wykonanie
W garnku rozpuścić masło i podsmażyć pora pokrojonego w krążki. Po chwili dodać kurczaka pokrojonego w kostkę. Po kilku minutach dodać kaszę i przyprawić. Kiedy kurczak będzie gotowy, a kasza prawie miękka, dodać dynię i posiekany jarmuż. Gdy dynia i kasza będą miękkie, danie jest gotowe. W razie potrzeby, podczas duszenia można podlać danie odrobiną wody, żeby się nie przypaliło.
Przepis Magdaleny i Stanisława Romków