1 z 12
Przewijaj galerię w dół
Zobaczcie smaczne dania z jarmużem w roli głównej. TOP 10...
fot. Fot. Orchidea Creative Group

Zobaczcie smaczne dania z jarmużem w roli głównej. TOP 10 przepisów!

2 z 12
Jarmuż do obiadu – najprostszy przepis...
fot. Fot. Marta Góra

Jarmuż do obiadu – najprostszy przepis

Składniki
jarmuż- dowolna ilość 
cebulka 
czosnek 
tłuszcz do smażenia 
sól i pieprz do smaku
 
Wykonanie
Jarmuż opłukać, odciąć twarde nerwy. Wrzucić na osolony wrzątek i ugotować aż zmięknie. Odcedzić i odcisnąć z wody. Pokroić drobno. Cebulkę wraz z czosnkiem pokroić drobno i podsmażyć na „złoto”. Dodać jarmuż i wszystko wymieszać. Poddusić chwilkę. Podawać jako jarzynę do mięs, jajek sadzonych.
Przepis Marty Góry

3 z 12
Naleśniki z jarmużem, fetą i ciecierzycą...
fot. Fot. Orchidea Creative Group

Naleśniki z jarmużem, fetą i ciecierzycą

Składniki na ciasto
400 ml mleka
300 g mąki pszennej
80 g młodego szpinaku (np. Eisberg)
1 jajko
1 łyżka oleju kokosowego
szczypta soli

Składniki na farsz
1/2 szklanki gotowanej na parze ciecierzycy
300 g jarmużu (np. Eisberg)
150 g sera feta
2 ząbki czosnku
1 łyżka oleju rzepakowego
sól i pieprz – wedle uznania

Wykonanie
Liście młodego szpinaku zblendować dokładnie z mlekiem i mąką na aksamitną masę. Dodać jajko oraz olej i wymieszać. Po uprzednim rozgrzaniu lekko natłuszczonej patelni smażyć naleśniki na małym ogniu z obu stron.
Na oleju rzepakowym podsmażyć jarmuż aż zmniejszy swoją objętość. Następnie należy dodać wyciśnięty przez praskę czosnek i ciecierzycę. Do przestudzonego farszu dosypać pokruszony ser feta. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Usmażone wcześniej naleśniki wypełnić farszem i zwinąć w koperty. Smacznego!

4 z 12
Kasza gryczana z kurczakiem, dynią i jarmużem...
fot. Fot. Stanisław Romek

Kasza gryczana z kurczakiem, dynią i jarmużem

Składniki
100 g białej kaszy gryczanej (nieprażonej)
350 g fileta z kurczaka
400 g obranej dyni
50 g jarmużu
por
duża łyżka masła
1/2 łyżeczki imbiru
sól pieprz

Wykonanie
W garnku rozpuścić masło i podsmażyć pora pokrojonego w krążki. Po chwili dodać kurczaka pokrojonego w kostkę. Po kilku minutach dodać kaszę i przyprawić. Kiedy kurczak będzie gotowy, a kasza prawie miękka, dodać dynię i posiekany jarmuż. Gdy dynia i kasza będą miękkie, danie jest gotowe. W razie potrzeby, podczas duszenia można podlać danie odrobiną wody, żeby się nie przypaliło.
Przepis Magdaleny i Stanisława Romków

Pozostało jeszcze 7 zdjęć.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Zderzenie trzech samochodów w Witowie. "Doszło do klasycznego domina"

Zderzenie trzech samochodów w Witowie. "Doszło do klasycznego domina"

Światowi liderzy, wybitni przedsiębiorcy, trendsetterzy - zobaczcie zdjęcia z Impact!

Światowi liderzy, wybitni przedsiębiorcy, trendsetterzy - zobaczcie zdjęcia z Impact!

Mamy połowę maja, a w Zakopanem... sypie śnieg! Na Gubałówce pokrywa śniegu ma 3 cm

AKTUALIZACJA
Mamy połowę maja, a w Zakopanem... sypie śnieg! Na Gubałówce pokrywa śniegu ma 3 cm

Zobacz również

Na ślubowaniu małopolskich policjantów nie zabrakłlo wzruszeń, pocałunków i kwiatów

Na ślubowaniu małopolskich policjantów nie zabrakłlo wzruszeń, pocałunków i kwiatów

Najtańsze działki budowlane pod Krakowem na sprzedaż. Zbuduj dom pod miastem

Najtańsze działki budowlane pod Krakowem na sprzedaż. Zbuduj dom pod miastem