
Patisony faszerowane jarmużem i kaszą gryczaną
Składniki
4 duże patisony
2 szklanki jarmużu (np. Eisberg)
½ szklanki kasza gryczanej
1 łyżeczka oliwy z oliwek
1 mała cebula
1 ząbek czosnku
8 suszonych pomidorów
3 łyżki sosu sojowego
pół szklanki wody
¼ szklanki startego parmezanu
1 łyżka oleju do smażenia
sól i pieprz do smaku
Wykonanie
Kaszę gryczaną ugotować w osolonej wodzie (ok. 15 min). Odciąć górną część patisonów, zachowując ją na później. Wydrążyć miąższ, usunąć pestki. Miąższ pociąć na drobne kawałki.
Na patelni rozgrzać łyżkę oleju i dodać posiekaną drobno cebulę. Smażyć na małym ogniu. Gdy cebula się zeszkli, dorzucić miąższ z patisona, drobno pokrojone suszone pomidory i posiekany czosnek, smażyć całość przez 2 min. Do warzyw dodać ugotowaną kaszę i podlać gorącą wodą z sosem sojowym. Doprawić solą i pieprzem.
Dusić pod przykryciem ok. 5 min. Następnie dodać drobno posiekane liście jarmużu i parmezan, gotować jeszcze chwilę (ok. 2 min). Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Patisony wypełnić kaszą z warzywami i zapiekać z „czapeczkami” w piekarniku przez 30 min.

Przepis na pesto z jarmużu
Składniki
jarmuż
czosnek
płatki migdałów
ser żółty
oliwa z oliwek
sól
świeżo zmielony pieprz
Wykonanie
Rozdrobnione robotem kuchennym listki jarmużu połączyć z ząbkiem czosnku oraz płatkami migdałów, twardym serem lub serem żółtym utartym na bardzo drobnych oczkach i oliwą z oliwek. Dodać sól i świeżo zmielony pieprz. Wyraziste w smaku i wszechstronne pesto doskonale skomponuje się z makaronami, mięsem, tostami oraz gotowanymi warzywami.

Czipsy z jarmużu
Składniki
jarmuż
olej
ulubione dodatki
Wykonanie
Umyte i osuszone liście jarmużu bardzo dokładnie wymieszać z dowolnym olejem, kontrolując jego ilość. Po wyłożeniu na blachę posypać ulubionymi dodatkami – solą, pieprzem, wędzoną papryką czy ziołami prowansalskimi. Tak przygotowany jarmuż piec w temperaturze ok. 150 stopni nie dłużej niż 10 minut i przekąska na długie jesienne wieczory filmowe gotowa!

Kaszotto z leśnymi grzybami, czipsami z jarmużu i świeżym rozmarynem
Składniki
500 g świeżych leśnych grzybów, opcjonalnie mogą być pieczarki, boczniaki lub kurki
2 saszetki kaszy pęczak (np. Halina)
1 duża cebula pokrojona w kostkę
2 ząbki czosnku drobno posiekane
2 pomidory obrane i pokrojone w kostkę
500 ml bulionu lub wody
1 garść jarmużu
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
1 łyżka posiekanego świeżego rozmarynu
olej do smażenia
3 łyżki masła
sól i pieprz
Wykonanie
Kaszę ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Jarmuż smażyć na głębokim oleju aż będzie chrupiący, osuszyć na papierowym ręczniku i delikatnie posolić.
Grzyby pokroić w mniejsze części i obsmażyć na łyżce masła. Doprawić do smaku.
Na patelni rozgrzać łyżkę masła, dodać cebulę z czosnkiem i smażyć aż zmięknie. Dodać pomidory i pęczak. Smażyć przez chwilę. Jak woda odparuje dodać jedną chochelkę bulionu. Za każdym razem jak woda odparuje dodawać kolejną cześć bulionu aż zostanie jedna chochelka. Dodać grzyby i ostatnią porcję bulionu. Dodać grzyby, natkę, rozmaryn i łyżkę masła. Wymieszać i doprawić. Na koniec dodać jarmuż.