9 z 12
Przepis na zupę z jarmużem i aldamerem...
fot. Fot. archiwum

Przepis na zupę z jarmużem i aldamerem

Składniki
5-6 liści jarmużu
2 średnie marchewki
1/2 selera naciowego
1 cebula
4 łyżki oliwy do zupy i 3 do grzanek
3 ziemniaki
1 puszka białej fasoli konserwowej
ok. 2 l wody
sól, płatki chili, świeży rozmaryn, tymianek do smaku
100 g sera żółtego Aldamer MSM Mońki
2-3 kromki czerstwego chleba
3 ząbki czosnku

Wykonanie
Marchew pokroić w półkrążki, cebulę w kostkę, a seler w cząstki i wszystko chwilę podsmażyć na oliwie. Dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, wlać wodę, posolić i wszystko gotować do miękkości. Następnie dodać fasolę, pokrojony jarmuż pozostałe przyprawy i całość zagotować.
Pokrojony w plasterki czosnek podsmażyć na jasnozłoty kolor na dwóch łyżkach oliwy, wyciągnąć i dodać do zupy. Chleb poszarpać na niewielkie kawałki i podsmażyć na oliwie czosnkowej. Gotową zupę rozlać do miseczek, posypać starkowanym na grubym oczku aldamerem i czosnkowymi grzankami.

10 z 12
Krewetki z jarmużem, pomidorami i dzikim ryżem...
fot. Fot. archiwum

Krewetki z jarmużem, pomidorami i dzikim ryżem

Składniki na 4 porcje
800 g krewetek (waga przed obraniem)
1 opakowanie ryżu dzikiego Britta
ok. 600 ml mleczka kokosowego
250 g pomidorów koktajlowych
2 liście limonki (opcjonalnie)
100 g jarmużu (świeżego lub mrożonego)
1-2 łyżki zielonej pasty curry
2 limonki
sól, pieprz
1 łyżka oleju kokosowego
 
Dodatkowo do podania
1 opakowanie mieszanki sałat
liście mięty
limonka
papryczka chilli
 
Wykonanie
Ryż dziki ugotować według przepisu na opakowaniu.
W międzyczasie krewetki oczyścić ze skorupek. Usunąć z krewetek czarną niteczkę (jelito) nacinając krewetkę z zewnątrz (grzbiet).
Rozgrzać olej, dodać pastę curry oraz liście limonki, przez chwilę smażyć.
Dodać mleczko kokosowe i pomidorki poprzekrawane na pół. Całość gotować około 10 minut często mieszając.
Jarmuż oczyścić z twardych nerwów. Pokroić go według własnych preferencji. Dodać na patelnię wraz z krewetkami i gotować ok. 7–10 minut ciągle mieszając sos.
Na koniec sos doprawić sokiem z limonki oraz solą i pieprzem.
Ryż podawać z sosem, porcją sałaty oraz cząstkami limonki. Całość można przyozdobić miętą oraz papryczką.

11 z 12
Smoothie bowl, czyli zielony zastrzyk energii z jarmużem...
fot. Fot. Orchidea Creative Group

Smoothie bowl, czyli zielony zastrzyk energii z jarmużem

Składniki
Green Drink marki Eisberg (rukola, sałata rzymska, marchew, jarmuż, szpinak) – 160 g
1 dojrzały banan
woda, sok owocowy lub mleczko kokosowe

Dodatki do dekoracji
pyłek pszczeli
nasiona chia
jadalne kwiaty o delikatnym słodko-cierpkim smaku, np. bratki

Wykonanie
W blenderze umieścić szpinak, jarmuż, rukolę, sałatę rzymską, marchew (mieszanka Green Drink marki Eisberg) i dojrzałego banana, który naturalnie osłodzi całość. Dodać według upodobań - wodę, sok owocowy lub mleczko kokosowe do osiągnięcia pożądanej konsystencji. Zmiksować wszystkie składniki. Przełożyć do miseczki i udekorować bratkami, nasionami chia oraz pyłkiem pszczelim.

Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Zobacz również

Ruszyły zapisy na VIII edycję Olkuskiego Biegu Ulicznego „Srebrna Dziesiątka”

NASZ PATRONAT
Ruszyły zapisy na VIII edycję Olkuskiego Biegu Ulicznego „Srebrna Dziesiątka”

Droga do Morskiego Oka. Kończy się remont, planują kolejny. Szlak będzie zamknięty

Droga do Morskiego Oka. Kończy się remont, planują kolejny. Szlak będzie zamknięty

Polecamy

Ruszyły zapisy na VIII edycję Olkuskiego Biegu Ulicznego „Srebrna Dziesiątka”

NASZ PATRONAT
Ruszyły zapisy na VIII edycję Olkuskiego Biegu Ulicznego „Srebrna Dziesiątka”

Leszek Miller: Joanna Senyszyn byłaby najlepszą liderką lewicy

Leszek Miller: Joanna Senyszyn byłaby najlepszą liderką lewicy

Słynny "Baca" straszy w Zakopanem. Turystów w centrum miasta wita... zawalony obiekt

Słynny "Baca" straszy w Zakopanem. Turystów w centrum miasta wita... zawalony obiekt