
Przepis na zupę z jarmużem i aldamerem
Składniki
5-6 liści jarmużu
2 średnie marchewki
1/2 selera naciowego
1 cebula
4 łyżki oliwy do zupy i 3 do grzanek
3 ziemniaki
1 puszka białej fasoli konserwowej
ok. 2 l wody
sól, płatki chili, świeży rozmaryn, tymianek do smaku
100 g sera żółtego Aldamer MSM Mońki
2-3 kromki czerstwego chleba
3 ząbki czosnku
Wykonanie
Marchew pokroić w półkrążki, cebulę w kostkę, a seler w cząstki i wszystko chwilę podsmażyć na oliwie. Dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, wlać wodę, posolić i wszystko gotować do miękkości. Następnie dodać fasolę, pokrojony jarmuż pozostałe przyprawy i całość zagotować.
Pokrojony w plasterki czosnek podsmażyć na jasnozłoty kolor na dwóch łyżkach oliwy, wyciągnąć i dodać do zupy. Chleb poszarpać na niewielkie kawałki i podsmażyć na oliwie czosnkowej. Gotową zupę rozlać do miseczek, posypać starkowanym na grubym oczku aldamerem i czosnkowymi grzankami.

Krewetki z jarmużem, pomidorami i dzikim ryżem
Składniki na 4 porcje
800 g krewetek (waga przed obraniem)
1 opakowanie ryżu dzikiego Britta
ok. 600 ml mleczka kokosowego
250 g pomidorów koktajlowych
2 liście limonki (opcjonalnie)
100 g jarmużu (świeżego lub mrożonego)
1-2 łyżki zielonej pasty curry
2 limonki
sól, pieprz
1 łyżka oleju kokosowego
Dodatkowo do podania
1 opakowanie mieszanki sałat
liście mięty
limonka
papryczka chilli
Wykonanie
Ryż dziki ugotować według przepisu na opakowaniu.
W międzyczasie krewetki oczyścić ze skorupek. Usunąć z krewetek czarną niteczkę (jelito) nacinając krewetkę z zewnątrz (grzbiet).
Rozgrzać olej, dodać pastę curry oraz liście limonki, przez chwilę smażyć.
Dodać mleczko kokosowe i pomidorki poprzekrawane na pół. Całość gotować około 10 minut często mieszając.
Jarmuż oczyścić z twardych nerwów. Pokroić go według własnych preferencji. Dodać na patelnię wraz z krewetkami i gotować ok. 7–10 minut ciągle mieszając sos.
Na koniec sos doprawić sokiem z limonki oraz solą i pieprzem.
Ryż podawać z sosem, porcją sałaty oraz cząstkami limonki. Całość można przyozdobić miętą oraz papryczką.

Smoothie bowl, czyli zielony zastrzyk energii z jarmużem
Składniki
Green Drink marki Eisberg (rukola, sałata rzymska, marchew, jarmuż, szpinak) – 160 g
1 dojrzały banan
woda, sok owocowy lub mleczko kokosowe
Dodatki do dekoracji
pyłek pszczeli
nasiona chia
jadalne kwiaty o delikatnym słodko-cierpkim smaku, np. bratki
Wykonanie
W blenderze umieścić szpinak, jarmuż, rukolę, sałatę rzymską, marchew (mieszanka Green Drink marki Eisberg) i dojrzałego banana, który naturalnie osłodzi całość. Dodać według upodobań - wodę, sok owocowy lub mleczko kokosowe do osiągnięcia pożądanej konsystencji. Zmiksować wszystkie składniki. Przełożyć do miseczki i udekorować bratkami, nasionami chia oraz pyłkiem pszczelim.