9 z 12
Zupa z białych szparagów...

Zupa z białych szparagów

Składniki
makaron
wiązka białych szparagów
woda
1 łyżeczka sosu sojowego
100 ml śmietanki słodkiej 18%
100 ml śmietany kwaśnej 18%
1 łyżka masła
1 łyżeczka mąki
sól, cukier, biały pieprz do smaku
ser (opcjonalnie)

Wykonanie
Makaron ugotować według zaleceń na opakowaniu. Szparagi obrać, odłamać końcówki, przekroić na pół i ugotować do miękkości w osolonej wodzie z dodatkiem cukru. Części z główką wyciągnąć, a dolne części zmiksować z wodą, w której się gotowały.
Przetrzeć przez sito, aby pozbyć się łyk, dodać sos sojowy, biały pieprz do smaku i masło. Obie śmietany połączyć z mąką, zahartować niewielką ilością zupy i wszystko połączyć.
Na koniec dodać szparagi z główką i makaron. Można posypać startym serem.

10 z 12
Makaron ze szparagami w sosie śmietanowym...

Makaron ze szparagami w sosie śmietanowym

Składniki
makaron kokardki lub inny
250 g białych szparagów
250 g zielonych szparagów
5 pomidorków koktajlowych
śmietana 36%
mąka
szczypta świeżo mielonego pieprzu
szczypta cukru
garść świeżej bazylii

Wykonanie
Makaron ugotować al dente. Obrać wcześniej umyte szparagi, odciąć z nich zdrewniałe końcówki. Ze szparagów odciąć czubki, resztę warzywa pokroić ukośnie na 4 cm kawałki. Umyć i pokroić pomidory na ćwiartki.
W garnku zagotować 300 ml wody, wrzucić do niej białe szparagi, gotować je przez 5 minut na średnim ogniu, po czym do garnka dodać zielone szparagi i gotować przez kolejne 5 minut, aż szparagi będą miękkie. Wyciągnąć szparagi, wodę zagęścić odrobiną mąki, dodać śmietanę i zredukować sos. Doprawić do smaku, wrzucić szparagi.
Do sosu ze szparagami dodać makaron, porwane listki bazylii, całość dokładnie wymieszać. Makaron rozłożyć na talerze, udekorować z wierzchu pomidorami, pozostałymi listkami bazylii oraz końcówkami szparagów.

11 z 12
Szparagi z bułką tartą...

Szparagi z bułką tartą

Składniki
80 dag szparagów
sól
cukier
masło
2 łyżki tartej bułki

Wykonanie
Szparagi umyć, oskrobać z włókien, zdrapując je nożykiem od łebka w dół i powiązać nitką w pęczki, dobierając długością. W wysokim i wąskim rondlu zagotować wodę z solą i z cukrem, dodać łyżeczkę masła. Do wrzątku włożyć pionowo pęczki szparagów (łebki powinny wystawać ponad wodę) i gotować pod przykryciem aż będą miękkie. Ugotowane szparagi wyjąć z wody, rozwiązać pęczki, dokładnie odcedzić, ułożyć na półmisku i polać zrumienioną tartą bułką z dodatkiem masła.

Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Zobacz również

W Krakowie trwa festiwal Off Camera. Sebastian Dela w Miasteczku Festiwalowym

W Krakowie trwa festiwal Off Camera. Sebastian Dela w Miasteczku Festiwalowym

Święto Bożego Miłosierdzia. Tysiące wiernych na uroczystościach w Łagiewnikach

Święto Bożego Miłosierdzia. Tysiące wiernych na uroczystościach w Łagiewnikach

Polecamy

Węże, skorpiony i rzadkie rośliny. Miłośnicy egzotyki mogli być usatysfakcjonowani

Węże, skorpiony i rzadkie rośliny. Miłośnicy egzotyki mogli być usatysfakcjonowani

Bolid Politechniki Krakowskiej robi furorę na wielkich targach motoryzacyjnych

Bolid Politechniki Krakowskiej robi furorę na wielkich targach motoryzacyjnych

Koncert Kwiatu Jabłoni  odbył się w dniu żałoby. Dlaczego nie odwołano imprezy?

Koncert Kwiatu Jabłoni odbył się w dniu żałoby. Dlaczego nie odwołano imprezy?