5 z 12
Szparagi z serem i prażonymi migdałami...

Szparagi z serem i prażonymi migdałami

Składniki
1 pęczek zielonych świeżych szparagów
30 g płatków migdałów
6 plastrów pokrojonego w plastry sera żółtego Gouda

Dodatkowo
1 natka pietruszki
1/4 łyżeczki soli i pieprzu do smaku

Wykonanie
Szparagi dokładnie opłukać w zimnej wodzie, osuszyć i odciąć stwardniałe końcówki. Wrzucić do podłużnego garnka z zimną wodą, tak aby główki warzyw wystawały ponad taflę. Po doprowadzeniu do wrzenia, gotować na małym ogniu ok. 8 min. W tym samym czasie rozgrzać patelnię, dodać płatki migdałowe i wymieszać, aż do ich zrumienienia. Uprażone migdały odłożyć do miseczki. Szparagi powinny być już gotowe – należy widelcem sprawdzić ich miękkość. Wyciągnąć i odcedzić warzywa, aby lekko ostygły, następnie na desce cienko pokroić żółty ser w plastry. Szparagi ułożyć na talerzu, posypać podprażonymi migdałami i przykryć płatami sera. Całość udekorować listkami pietruszki. Do smaku można dodać soli i pieprzu.

6 z 12
Krem ze szparagów z grzankami...

Krem ze szparagów z grzankami

Składniki
2 pęczki białych szparagów
2 kromki chleba
serek topiony
średnia cebula czerwona
1 litr bulionu drobiowego
szczypta gałki muszkatołowej
sól, pieprz do smaku

Wykonanie
Szparagi umyć, odkroić twarde końcówki i pokroić w 2-3 cm kawałki. W garnku roztopić masło, delikatnie zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę. Dodać szparagi, smażyć około 2 minuty co chwilę mieszając. Wlać gorący bulion, zagotować. Całość zblendować na gładką masę, pod koniec dodać opakowanie serka topionego i doprawić do smaku. Z kromek wyciąć dowolny kształt, opiec w tosterze lub piekarniku do osiągnięcia pożądanej chrupkości.

7 z 12
Szparagi z szynką dojrzewającą lub boczkiem...

Szparagi z szynką dojrzewającą lub boczkiem

Składniki
plastry szynki dojrzewającej lub boczku
szparagi
masło

Wykonanie
W plaster szynki lub boczku zawinąć szparagi. Smażyć na maśle aż będą miękkie.

8 z 12
Szparagi z makaronem i piersią kurczaka...

Szparagi z makaronem i piersią kurczaka

Składniki
dowolny makaron
50 dag piersi z kurczaka
pęczek zielonych szparagów
10 pomidorków koktajlowych
świeży tymianek
1 łyżeczka słodkiej papryki
2 łyżki oliwy
sól, pieprz

Wykonanie
Makaron ugotować według zaleceń na opakowaniu. Pierś kurczaka pokroić na mniejsze kawałki, doprawić do smaku i podsmażyć na patelni na złoty kolor. Po umyciu szparagów odłamać. Podczas gotowania szparagów pamiętajmy, że miękną od głowy, dlatego ustawić je w wysokim garnku, luźno związane, tak aby główki wystawały ponad poziom wody i gotować 2-3 minuty. Umyte pomidorki koktajlowe pokroić na połówki. Na koniec wyłożyć na talerz makaron, podsmażonego kurczaka oraz ugotowane szparagi. Całość udekorować pomidorkami, świeżym tymiankiem i doprawić.

Pozostały jeszcze 3 zdjęcia.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Gigant biznesu pojawi się w nazwie stadionu Wisły? Jest komunikat w sprawie sponsora

Gigant biznesu pojawi się w nazwie stadionu Wisły? Jest komunikat w sprawie sponsora

Kiedy rewitalizacja EC Szombierki? Na EKG padła deklaracja prezesa Grupy Arche

Kiedy rewitalizacja EC Szombierki? Na EKG padła deklaracja prezesa Grupy Arche

Na Woli Justowskiej stanie Jurajskie Centrum Edukacji Przyrodniczej

Na Woli Justowskiej stanie Jurajskie Centrum Edukacji Przyrodniczej

Zobacz również

Kiedy rewitalizacja EC Szombierki? Na EKG padła deklaracja prezesa Grupy Arche

Kiedy rewitalizacja EC Szombierki? Na EKG padła deklaracja prezesa Grupy Arche

MOCAK przykryty wielką wojskową siatką maskującą. O co w tym chodzi?

MOCAK przykryty wielką wojskową siatką maskującą. O co w tym chodzi?