
Szparagi z serem i prażonymi migdałami
Składniki
1 pęczek zielonych świeżych szparagów
30 g płatków migdałów
6 plastrów pokrojonego w plastry sera żółtego Gouda
Dodatkowo
1 natka pietruszki
1/4 łyżeczki soli i pieprzu do smaku
Wykonanie
Szparagi dokładnie opłukać w zimnej wodzie, osuszyć i odciąć stwardniałe końcówki. Wrzucić do podłużnego garnka z zimną wodą, tak aby główki warzyw wystawały ponad taflę. Po doprowadzeniu do wrzenia, gotować na małym ogniu ok. 8 min. W tym samym czasie rozgrzać patelnię, dodać płatki migdałowe i wymieszać, aż do ich zrumienienia. Uprażone migdały odłożyć do miseczki. Szparagi powinny być już gotowe – należy widelcem sprawdzić ich miękkość. Wyciągnąć i odcedzić warzywa, aby lekko ostygły, następnie na desce cienko pokroić żółty ser w plastry. Szparagi ułożyć na talerzu, posypać podprażonymi migdałami i przykryć płatami sera. Całość udekorować listkami pietruszki. Do smaku można dodać soli i pieprzu.

Krem ze szparagów z grzankami
Składniki
2 pęczki białych szparagów
2 kromki chleba
serek topiony
średnia cebula czerwona
1 litr bulionu drobiowego
szczypta gałki muszkatołowej
sól, pieprz do smaku
Wykonanie
Szparagi umyć, odkroić twarde końcówki i pokroić w 2-3 cm kawałki. W garnku roztopić masło, delikatnie zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę. Dodać szparagi, smażyć około 2 minuty co chwilę mieszając. Wlać gorący bulion, zagotować. Całość zblendować na gładką masę, pod koniec dodać opakowanie serka topionego i doprawić do smaku. Z kromek wyciąć dowolny kształt, opiec w tosterze lub piekarniku do osiągnięcia pożądanej chrupkości.

Szparagi z szynką dojrzewającą lub boczkiem
Składniki
plastry szynki dojrzewającej lub boczku
szparagi
masło
Wykonanie
W plaster szynki lub boczku zawinąć szparagi. Smażyć na maśle aż będą miękkie.

Szparagi z makaronem i piersią kurczaka
Składniki
dowolny makaron
50 dag piersi z kurczaka
pęczek zielonych szparagów
10 pomidorków koktajlowych
świeży tymianek
1 łyżeczka słodkiej papryki
2 łyżki oliwy
sól, pieprz
Wykonanie
Makaron ugotować według zaleceń na opakowaniu. Pierś kurczaka pokroić na mniejsze kawałki, doprawić do smaku i podsmażyć na patelni na złoty kolor. Po umyciu szparagów odłamać. Podczas gotowania szparagów pamiętajmy, że miękną od głowy, dlatego ustawić je w wysokim garnku, luźno związane, tak aby główki wystawały ponad poziom wody i gotować 2-3 minuty. Umyte pomidorki koktajlowe pokroić na połówki. Na koniec wyłożyć na talerz makaron, podsmażonego kurczaka oraz ugotowane szparagi. Całość udekorować pomidorkami, świeżym tymiankiem i doprawić.