

Sałatka z zielonych szparagów i koziego sera z orzechami laskowymi
Składniki
1 pęczek zielonych szparagów
1 pęczek rzodkiewki
1 cukinia
pół kg zielonego groszku
200 g sera koziego
garść rukoli
100 g orzechów laskowych Bakalland
1 łyżka miodu
1 łyżka oliwy
sok z połowy cytryny
sól i pieprz do smaku
Wykonanie
Szparagi umyć, oderwać końcówki i ugotować na parze (pamiętajmy o tym, aby po ugotowaniu nie były za miękkie, ale chrupiące). Cukinię pokroić na cienkie paski, a rzodkiewki w plasterki. Wszystkie składniki przełożyć do większej miski, dodać garść rukoli oraz groszek. Następnie wystudzone szparagi pokroić wzdłuż na pół w i dodać do wszystkich składników razem z kozim serem. Na patelni uprażyć połówki orzechów laskowych, które na sam koniec, już wystudzone, dodać do pozostałych składników. Przed podaniem polać wszystko dressingiem przygotowanym na bazie miodu, oliwy, soku z cytryny i doprawionym solą oraz pieprzem.

Zupa ze szparagami „Francuska wiosna”
Składniki
400 g zielonych szparagów
pęczek włoszczyzny
2 ziemniaki
50 ml śmietany 12%
pieprz
sól
1 liść laurowy
3 ziarenka ziela angielskiego
100 g Chrupiącej sałatki Bakalland
Wykonanie
Włoszczyznę obrać, marchewkę pokroić na drobniejsze kawałki, pozostałe warzywa włożyć w całości. Ziemniaki obrać, pokroić i dodać do pozostałych warzyw. Wywar ugotować z dodatkiem liści laurowych oraz ziela angielskiego. Gdy warzywa będą już ugotowane, zostawić w wywarze marchewkę i ziemniaki, dodać pokrojone szparagi i gotować je do momentu, aż zmiękną. Zupę zblendować. Po osiągnięciu satysfakcjonującej nas gęstej i jednolitej konsystencji kremu, dodać śmietanę, uprzednio hartując ją niewielką ilością ciepłej zupy w osobnym naczyniu. Przed podaniem zupy dodać Chrupiącą sałatkę Bakalland.

Szparagi z serem i boczkiem na cieście drożdżowym
Składniki na ciasto
500 g mąki pszennej
250 ml wody
20 g drożdży
ok. 100 ml oliwy z oliwek
1 płaska łyżeczka soli
1/4 łyżeczki cukru
Dodatkowo
300 g żółtego sera
1 pęczek świeżych, zielonych szparagów
2 łyżki masła
100 g wędzonego, parzonego boczku
Wykonanie
Mąkę przesiać do miski przez sito, dodać sól i wymieszać. Do letniej wody dodać cukier, drożdże i dokładnie wymieszać. Wlać roztwór do mąki i odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut, żeby drożdże zaczęły pracować. Po tym czasie, powoli wlewając oliwę, zarobić elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na 15 min. Ponownie wyrobić i uformować trzy kulki. Pozostawić je do wyrośnięcia. Po podwojeniu ich wielkości, z każdej uformować placek, rozwałkować i położyć na blaszce do pieczenia.
Szparagom odciąć twarde końcówki (ok. 3-4cm) i krótką chwilę poddusić na maśle. Ser zetrzeć na tarce na grubym oczku i posypać nim placki drożdżowe. Na wierzch wyłożyć plasterki boczku i podduszone szparagi. Upiec na złoty kolor.