
Szarlotka cytrynowa z serem
Składniki:
Ciasto cytrynowe:
masło min. 82% – 300 g
cukier drobny – 230 g
jajka – 6 szt
cytryna – 3 szt
mąka pszenna – 300 g
proszek do pieczenia – 3 łyżeczki
Warstwa jabłkowa:
jabłka – 1 kg
rodzynki – 30 g
masło – 20 g
cynamon – 1 łyżeczka
Warstwa serowa:
ser 3 x mielony – 500 g
cukier – 100 g
wanilia – 1 laska
jajko – 2 szt
budyń waniliowy – 18 g
UWAGA! Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Wykonanie
W rondelku roztapiamy masło, dodajmy obrane i pokrojone w plasterki jabłka i rodzynki, podsmażamy aż zmiękną, ale się nie rozpadną. Dodajemy cynamon, studzimy.
Ciasto cytrynowe:
Miękkie masło ucieramy na jasną, puszystą masę, a następnie nie przerywając miksowania dodajemy po jednym jajku.
Na koniec wlewamy sok wyciśnięty z 3 cytryn oraz wsypujemy mąkę przesianą proszkiem do pieczenia.
Dno formy wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy ok. 3/4 ciasta, układamy plastry jabłek.
Masa serowa:
Wszystkie składniki delikatnie,ale dokładnie miksujemy. Masę wykładamy na jabłka.
Całość:
na masę serową wykładamy resztę ciasta (może to być kleksami, ciasto i tak się połączy).
Pieczemy w nagrzanym o 180 stopni piekarniku przez ok. 45 minut.
Przepis Sylwii Ładygi

Szarlotka z budyniem. To ciasto z jabłkami i pyszną masą budyniową zachwyci każdego!
Składniki na blaszkę (24×26)
Ciasto
mąka – 3,5 szklanki
proszek do pieczenia – 2 łyżeczki
śmietana 18% gęsta – 2 łyżki
jajko – 2 sztuki
cukier – 3/4 szklanki
margaryna – 250 g
cukier waniliowy – 1 opakowanie
Składniki na masę
mleko – 750 ml
budyń waniliowy – 2 opakowania
cukier – 5 łyżek
jabłka – 1 kg
Wykonanie
Ciasto. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy, wyrabiamy gładkie ciasto (jeśli będzie za bardzo się kleić podsypujemy mąką).
Dzielimy na 2 części, obydwie rozwałkowujemy i jedną układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Masa budyniowa
Z 750 ml mleka odlewamy 1/4 szklanki i dodajemy do niej 2 budynie. Resztę mleka gotujemy z cukrem, a następnie do gorącego wlewamy budynie i gotujemy gładki budyń.
Obieramy jabłka, kroimy w kostkę i układamy na cieście. Zalewamy gorącym budyniem. Przykrywamy drugą rozwałkowaną częścią ciasta. Wkładamy do nagrzanego na 180 stopni piekarnika na około 45 minut.
Studzimy, posypujemy cukrem pudrem. Zajadamy!
Smacznego!
Przepis Sylwii Ładygi

Rewelacyjny makowiec z jabłkami. Mokry i ciężki
Składniki na blachę (26×30 cm)
mak ( suchy, nie mielony – 350 g )
cukier – 300 g
masło – 240 g
jajka – 9 szt
jabłka – 600 g
budyń śmietankowy – 1 opakowanie
bakalie (orzechy, rodzynki, migdały) – ok. 150 g
olejek do ciast arakowy – 3 łyżki
kasza manna – 8 łyżek
proszek do pieczenia – 3 łyżeczki
Dodatkowo
mleczna czekolada + kokos
Wykonanie
Mak parzymy, mielimy z olejkiem arakowym i posiekanymi bakaliami.
Masło ucieramy z cukrem i żółtkami.
Dodajemy sparzony mak, kaszę mannę i ubitą na sztywną pianę białka oraz starte na tarce jabłka.
Wszystko razem dokładnie ze sobą mieszamy.
Wyciągamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do nagrzanego na 200 stopni piekarnika na ok. 55-60 minut.
Dokładnie studzimy, polewamy roztopioną czekoladą i obsypujemy podprażonym kokosem.
Smacznego!
Przepis Sylwii Ładygi

Domowa pyszna wuzetka
Składniki
Ciasto:
1/2 kostki margaryny
1 szklanka cukru
1 szklanka mleka
2 jajka
2 łyżki kakao
2 łyżki dżemu owocowego
1 łyżeczka sody
2 szklanki mąki
Masa:
1 kostka miękkiego masła
7 łyżek cukru pudru
1 serek śmietankowy 200 g
Wykonanie
Przygotowanie ciasta - jajka utrzeć z cukrem, następnie dodać margarynę i mleko. Dosypać dodać kakao, sodę i stopniowo wsypywać przesianą wcześniej mąkę. Ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 45 mi w temperaturze 150 stopni.
Przygotowanie masy:
Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem. Stopniowo dodawać serek. Zmiksować na gładką masę.
Wystudzone ciasto przekroić wzdłuż. Dolną część posmarować dżemem, a następnie wyłożyć przygotowaną masę. Przyłożyć drugą częścią ciasta. Wierzch można polać czekoladą:
Ciasto można udekorować bezą lub rozetką z masy (wcześniej należy odłożyć część do dekoracji).
Przepis Agnieszki Krawczyk