
Muffinki z truskawkami Katarzyny Jaworek
Składniki
1 jajko
50 ml oleju
1/3 szklanki mleka
3,5 łyżki cukru
3/4 szklanki mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
15 dag truskawek
Wykonanie
Jajko wymieszać z mlekiem i olejem. Stopniowo wsypywać mąkę wymieszaną z cukrem i proszkiem do pieczenia. Dokładnie wymieszać ciasto łyżką. Dodać pokrojone truskawki i razem wymieszać.
Ciasto przełożyć łyżką do papilotek ułożonych na blaszce na muffinki (do 3/4 wysokości). Piec 20 minut w temperaturze 200 stopni.

Chałwowo-truskawkowe lody z żurawiną
Składniki
1 opakowanie chałwy waniliowej
1 kg truskawek
100 g Żurawiny Całe Owoce Bakalland
500 ml śmietanki kremowej 30%
Wykonanie
Truskawki umyć, obrać z szypułek i zamrozić – powinny spędzić w zamrażarce przynajmniej 12 godzin. Śmietanę przelać do garnka, dodać do niej pokruszoną chałwę i całość podgrzać, aż chałwa się rozpuści. Odstawić do ostygnięcia. Gdy truskawki są już zamrożone, a masa śmietanowo-chałwowa zimna, przełożyć wszystko do dużego naczynia, dodać żurawinę i zblendować do połączenia składników.
Gotową masę przelać do foremek na lody i ponownie włożyć do zamrażarki na 6 godzin.. Możemy podawać je np. z waflowymi rurkami.

Prosty sernik na zimno z musem truskawkowym
Składniki na masę
500 g truskawek
garść świeżej mięty
1 opakowanie sernika na zimno Delecta
300 ml zimnego mleka
1 płaska łyżka żelatyny spożywczej Delecta
1 opakowanie ciasteczek typu markizy
30 g stopionego masła
Wykonanie
Na początku tortownicę o średnicy 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasteczka typu markizy rozkruszyć na “piasek”, dodać do nich stopione masło i gotową masą wyłożyć spód tortownicy.
Masę serową przyrządzić miksując zawartość opakowania z mlekiem i wylać na spód ciasteczkowy. Ciasto odłożyć na 2 godziny do lodówki.
Truskawki wraz z miętą zmiksować blenderem. Żelatynę rozpuścić w 30 ml wrzącej wody, dobrze wymieszać, dodać do musu truskawkowego i ponownie zblendować. Masę wylać na ser i odłożyć do schłodzenia na 2 godziny. Po wyjęciu z formy wykończyć owocami i liśćmi mięty.

Pizza na słodko z truskawkami
Składniki na ciasto (starczy na ok. 5 małych pizz)
1/2 l wody
25 g soli
2-3 g drożdży
900 g mąki
Dodatki
krem czekoladowy lub rozpuszczona czekolada
gruszki z puszki (np. Sandra)
brzoskwinia z puszki (np. Sandra)
truskawki
kiwi
Wykonanie
W wodzie rozpuszczamy sól. Dodajemy kilka łyżek mąki i drożdże, mieszamy do momentu, aż się rozpuszczą. Stopniowo dodajemy resztę mąki ciągle mieszając i ugniatamy ciasto, aż będzie gładkie i nie będzie lepiło się do dłoni. Przykrywamy i odstawiamy w suche i ciemne miejsce (najlepiej o temperaturze między 24-27 stopnie) na 2 godziny.
Bierzemy kawałek ciasta na pizzę i rozwałkowujemy. Ciasto smarujemy czekoladą. Wykładamy na wierzch owoce. Wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 5-8 minut. Obserwujmy ciasto - kiedy wbijany patyczek będzie suchy, a brzegi ciasta dobrze wypieczone to można ją wyjąć.