3 z 11
Poprzednie
Następne
Przetwory. Sałatki na zimę do słoika. TOP 10 sprawdzonych przepisów naszych Czytelników
Sałatka z czerwonej kapusty na zimę
Składniki
1 kg czerwonej kapusty
30 dag jabłek (kwaśnych)
15 dag cebuli
1 lit wody
1 łyżka cukru
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka kwasku cytrynowego
2-3 goździki
Wykonanie
Kapustę poszatkować, skropić wodą z kwaskiem włożyć do garnka i podgrzewać. Cebulę pokroić w krążki i zagotować 5 minut (oddzielnie), po tym czasie odcedzić i dodać do kapusty. Jabłka zetrzeć na tarce na dużych oczkach i połączyć wszystkie składniki. Wszystko razem dusić około 10 minut. Po tym czasie włożyć kapustę do słoików razem z powstałą zalewą.
Słoiki zagotować (litrowe 25 minut, mniejsze 20 minut).
Przepis Koła Gospodyń Wiejskich z Woli Zabierzowskiej