1 z 12
Przewijaj galerię w dół
Pyszne sałatki na zimę do słoika - zobaczcie przepisy.
fot. pixabay.com

Pyszne sałatki na zimę do słoika - zobaczcie przepisy.

2 z 12
Sałatka z białej kapusty na zimę...
fot. Koło Gospodyń Wiejskich z Woli Zabierzowskiej

Sałatka z białej kapusty na zimę

Składniki
2,5 kg białej kapusty
1 kg czerwonej papryki
80 dag cebuli
1 kg marchwi

Składniki na zalewę
1 i 1/2 szklanki wody
1/2 szklanki octu
5 łyżek cukru
2 łyżki soli
2 łyżki gorczycy
5 ziaren ziela angielskiego

Wykonanie
Kapustę, paprykę i cebulę zszatkować oddzielnie i lekko posolić. Zostawić ma 4-6 godzin. Marchewkę zetrzeć na grubym tarle.
Kiedy warzywa zmiękną, odcisnąć lekko z soku, Warzywa wymieszać i dodać marchew. Wszystkie składniki na zalewę zagotować i dodać do sałatki.
Sałatkę przełożyć do słoików. Pasteryzować około 30 minut.
Przepis Koła Gospodyń Wiejskich z Woli Zabierzowskiej

3 z 12
Sałatka z czerwonej kapusty na zimę...
fot. Koło Gospodyń Wiejskich z Woli Zabierzowskiej

Sałatka z czerwonej kapusty na zimę

Składniki
1 kg czerwonej kapusty
30 dag jabłek (kwaśnych)
15 dag cebuli
1 lit wody
1 łyżka cukru
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka kwasku cytrynowego
2-3 goździki

Wykonanie
Kapustę poszatkować, skropić wodą z kwaskiem włożyć do garnka i podgrzewać. Cebulę pokroić w krążki i zagotować 5 minut (oddzielnie), po tym czasie odcedzić i dodać do kapusty. Jabłka zetrzeć na tarce na dużych oczkach i połączyć wszystkie składniki. Wszystko razem dusić około 10 minut. Po tym czasie włożyć kapustę do słoików razem z powstałą zalewą.
Słoiki zagotować (litrowe 25 minut, mniejsze 20 minut).
Przepis Koła Gospodyń Wiejskich z Woli Zabierzowskiej

4 z 12
Sałatka pieczarkowo-paprykowa na zimę...
fot. Katarzyna Jaworek

Sałatka pieczarkowo-paprykowa na zimę

Składniki (na około 7 słoiczków 330 ml)
1 kg pieczarek
1 kg papryki czerwonej
1 kg cebuli
1/2 łyżki soli

Składniki na zalewę
1 litr wody
2/3 szklanki octu spirytusowego 10% 
2/3 szklanki cukru
5 ziaren ziela angielskiego
3 liście laurowe
1/2 łyżki soli

Wykonanie
Paprykę oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w paski. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Paprykę wymieszać z cebulą, posolić i odstawić na 3 godziny w chłodne miejsce.
Pieczarki oczyścić i pokroić w plasterki. Zalać wodą i gotować około 10 minut. Odcedzić.
Z podanych składników zagotować zalewę. Do gotującej się zalewy wrzucić odciśniętą z nadmiaru soku paprykę z cebulą. Gotować 5 minut. Następnie dodać pieczarki i wymieszać. Razem wszystko gotować 5 minut.
Gorącą sałatkę razem z zalewą przełożyć do słoików, zakręcić. Pasteryzować 20 minut.
Przepis Katarzyny Jaworek

Pozostało jeszcze 7 zdjęć.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

„Jagiellonki” świętowały awans do ekstraligi!

„Jagiellonki” świętowały awans do ekstraligi!

Wielki dym nad Nową Hutą. Palą się naczepy

Wielki dym nad Nową Hutą. Palą się naczepy

Strefa rapu na Polibudzie. Studenci bawili się wraz z gwiazdami polskiego hip-hopu!

Strefa rapu na Polibudzie. Studenci bawili się wraz z gwiazdami polskiego hip-hopu!

Zobacz również

Cracovia przegrała w meczu walki i spada w ligowej tabeli

Cracovia przegrała w meczu walki i spada w ligowej tabeli

Wielki dym nad Nową Hutą. Palą się naczepy

Wielki dym nad Nową Hutą. Palą się naczepy