9 z 12
Dżem jabłkowo-marchewkowy Joanny Tokarz...
fot. Joanna Tokarz

Dżem jabłkowo-marchewkowy Joanny Tokarz

Składniki
1 kg słodkiej marchwi 
1 kg kwaśnych jabłek 
750 g cukru 
skórka otarta z dwóch cytryny 
skórka otarta z pomarańczy 
sok z 1 cytryny 
sok z 1 pomarańczy 
3 cm kawałek imbiru 
1 szklanka wody 
2 galaretki pomarańczowe 
 
Wykonanie

Jabłka i marchew obrać i zetrzeć na tarce z dużymi oczkami. Wymieszać z cukrem, podlać wodą i dusić na wolnym ogniu do miękkości marchwi. Następnie zmiksować blenderem.  
Obrany imbir oraz skórki z cytryn i pomarańczy zetrzeć, a następnie wycisnąć sok z owoców i całość dodać do przygotowanego dżemu. Wsypać także galaretki. Wymieszać i gotować ponownie jeszcze ok. 10 minut.  
Przełożyć do wyparzonych i osuszonych słoiczków i pasteryzować na sucho w piekarniku- 40 minut w temp. 120 stopni.

10 z 12
Gruszki w syropie z rozmarynem Koła Gospodyń Wiejskich z...
fot. Koło Gospodyń Wiejskich z Konaszówki

Gruszki w syropie z rozmarynem Koła Gospodyń Wiejskich z Konaszówki

Składniki

2 kg średniej wielkości twardych gruszek  
400 ml wody  
1 kg cukru 
1 łyżeczka gorczycy  
10 goździków  
1 laska cynamonu  
5 gałązek rozmarynu 
600 ml octu winnego 

Wykonanie

Gruszki umyć i obrać. Każdą przekroić wzdłuż na połowę. Łyżeczką wydrążyć gniazda nasienne. Wodę zagotować z cukrem. Dodać gorczycę, goździki, cynamon i rozmaryn. Gotować 2-3 minuty. Wlać ocet winny, włozyć gruszki. Gotować je około 20 minut  na małym ogniu.
Gruszki i gałązki rozmarynu umieścić w słoikach. Zalać gorącym syropem. Słoiki dokładnie zakręcić. Wstawić je do garnka wyścielonego ściereczką. Zalać je gorącą wodą tak aby sięgała  mniej więcej  do ¾ wysokości słoików. Zagotować, a potem pasteryzować około 20 minut.

11 z 12
Powidła śliwkowe Magdaleny i Stanisława Romków...
fot. Stanisław Romek

Powidła śliwkowe Magdaleny i Stanisława Romków

Składniki
2 kg dojrzałych śliwek węgierek
1 pomarańcza
100 g cukru
kora cynamonu do każdego słoika (4-5 sztuk)

Wykonanie

Śliwki umyć i usunąć pestki. Pomarańcze sparzyć, zetrzeć skórkę i wycisnąć sok. Sok i śliwki wrzucić do garnka i gotować na małym ogniu co jakiś czas mieszając. Kiedy płyn odparuje, śliwki się rozpadną i całość zgęstnieje to dodać startą skórkę z pomarańczy. Chwilę jeszcze gotować a następnie przełożyć do słoiczków. Przed zamknięciem do każdego słoiczka włożyć kawałek kory cynamonu i zamknąć.
Tak przygotowane powidła mają niesamowity aromat i smak dzięki pomarańczy i cynamonowi więc będą idealny dodatkiem nie tylko do kanapek, ale także do ciast w czasie zimowych wieczorów.

Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Zobacz również

Zmiana na szczycie małopolskiej piłki! Nowy prezes: Nie jestem osobą przypadkową

Zmiana na szczycie małopolskiej piłki! Nowy prezes: Nie jestem osobą przypadkową

Bocianie gniazdo z najpiękniejszym widokiem na świecie. Takie rzeczy w Małopolsce!

Bocianie gniazdo z najpiękniejszym widokiem na świecie. Takie rzeczy w Małopolsce!

Polecamy

Rezerwy Wisły Kraków boleśnie obite przez Avię Świdnik

Rezerwy Wisły Kraków boleśnie obite przez Avię Świdnik

Pożegnanie papieża Franciszka w Krakowie. Wierni modlą się w Łagiewnikach

Pożegnanie papieża Franciszka w Krakowie. Wierni modlą się w Łagiewnikach

Wjazd do Krakowa będzie usłany kwiatami. Prace obejmą niemal 4 hektary terenu

Wjazd do Krakowa będzie usłany kwiatami. Prace obejmą niemal 4 hektary terenu