
Dżem jabłkowo-marchewkowy Joanny Tokarz
Składniki
1 kg słodkiej marchwi
1 kg kwaśnych jabłek
750 g cukru
skórka otarta z dwóch cytryny
skórka otarta z pomarańczy
sok z 1 cytryny
sok z 1 pomarańczy
3 cm kawałek imbiru
1 szklanka wody
2 galaretki pomarańczowe
Wykonanie
Jabłka i marchew obrać i zetrzeć na tarce z dużymi oczkami. Wymieszać z cukrem, podlać wodą i dusić na wolnym ogniu do miękkości marchwi. Następnie zmiksować blenderem.
Obrany imbir oraz skórki z cytryn i pomarańczy zetrzeć, a następnie wycisnąć sok z owoców i całość dodać do przygotowanego dżemu. Wsypać także galaretki. Wymieszać i gotować ponownie jeszcze ok. 10 minut.
Przełożyć do wyparzonych i osuszonych słoiczków i pasteryzować na sucho w piekarniku- 40 minut w temp. 120 stopni.

Gruszki w syropie z rozmarynem Koła Gospodyń Wiejskich z Konaszówki
Składniki
2 kg średniej wielkości twardych gruszek
400 ml wody
1 kg cukru
1 łyżeczka gorczycy
10 goździków
1 laska cynamonu
5 gałązek rozmarynu
600 ml octu winnego
Wykonanie
Gruszki umyć i obrać. Każdą przekroić wzdłuż na połowę. Łyżeczką wydrążyć gniazda nasienne. Wodę zagotować z cukrem. Dodać gorczycę, goździki, cynamon i rozmaryn. Gotować 2-3 minuty. Wlać ocet winny, włozyć gruszki. Gotować je około 20 minut na małym ogniu.
Gruszki i gałązki rozmarynu umieścić w słoikach. Zalać gorącym syropem. Słoiki dokładnie zakręcić. Wstawić je do garnka wyścielonego ściereczką. Zalać je gorącą wodą tak aby sięgała mniej więcej do ¾ wysokości słoików. Zagotować, a potem pasteryzować około 20 minut.

Powidła śliwkowe Magdaleny i Stanisława Romków
Składniki
2 kg dojrzałych śliwek węgierek
1 pomarańcza
100 g cukru
kora cynamonu do każdego słoika (4-5 sztuk)
Wykonanie
Śliwki umyć i usunąć pestki. Pomarańcze sparzyć, zetrzeć skórkę i wycisnąć sok. Sok i śliwki wrzucić do garnka i gotować na małym ogniu co jakiś czas mieszając. Kiedy płyn odparuje, śliwki się rozpadną i całość zgęstnieje to dodać startą skórkę z pomarańczy. Chwilę jeszcze gotować a następnie przełożyć do słoiczków. Przed zamknięciem do każdego słoiczka włożyć kawałek kory cynamonu i zamknąć.
Tak przygotowane powidła mają niesamowity aromat i smak dzięki pomarańczy i cynamonowi więc będą idealny dodatkiem nie tylko do kanapek, ale także do ciast w czasie zimowych wieczorów.