
Galaretka z czarnych lub czerwonych porzeczek Mart Góry
Składniki
1 kg porzeczek czarnych lub czerwonych
1,5 szklanki zimnej wody
1 kg cukru
Wykonanie
Porzeczki opłukać i obrać z szypułek. Dodać wodę, zagotować i gotować ok.10 minut. Odcedzić na sicie naciskając, aby uzyskać jak najwięcej soku.
Sok wyciśnięty z porzeczek zagotować, dodać 1 kg cukru na 1 litr soku gotować jeszcze 10 minut- czarne porzeczki; 20 minut - czerwone porzeczki. Całość jest płynna. Wlać do wyparzonych słoików, zakręcić, postawić do góry dnem aż wystygną (można też zapasteryzować).

Konfitura rabarbarowa Anny Loski
Składniki
1 kg rabarbaru
300 g cukru
Wykonanie
Rabarbar umyć i pokroić na małe kawałki ( nie obierać go ze skórki). Rabarbar zasypać cukrem i odstawić na kilka godzin, żeby puścił sok. Następnie rabarbar usmażyć na bardzo małym ogniu, do czasu osiągnięcia pożądanej konsystencji. Należy pamiętać o częstym mieszaniu, aby konfitura podczas smażenia się nie przypaliła. Gorącą konfiturę przełożyć do słoiczków i odstawić do góry dnem.

Ucierana galaretka z czarnej porzeczki bez gotowania Anny Loski
Składniki
1 kg czarnej porzeczki
1,30 dag cukru
Wykonanie
Porzeczkę obrać z liści i ogonków, opłukać, osuszyć i przetrzeć przez durszlak za pomocą pałki. Tak przetartą porzeczkę ponownie przetrzeć, ale tym razem przez sitko o bardzo drobnych oczkach. Mus, który w ten sposób uzyskamy przełożyć do makutry, dodać cukier i pałką ucierać do czasu aż cukier całkowicie się rozpuści i będzie niewyczuwalny, a galaretka zgęstnieje i lekko spieni się na powierzchni.
Zajmuje to dość dużo czasu - przyrządzenie galaretki z 1 kg owoców zajmuje prawie 3 godziny, ale się opłaca! Warto podzielić owoce na dwie lub trzy części i ucierać je partiami, gdyż wtedy będzie łatwiej.
Gotową galaretkę przełożyć do czystych i suchych słoiczków i mocno zakręcić.

Szybka konfitura morelowa Violetty Grzelki
Składniki na słoiczek o pojemności ok. 150-200 ml
5-6 moreli
cukier brązowy do smaku - 1-3 łyżeczki
Wykonanie
Morele umyć, wypestkować, zblendować mniej lub bardziej dokładnie, zależnie od tego czy chcemy wyczuwać cząsteczki owoców, czy też nie. W razie potrzeby dosłodzić do smaku i gotować 2-3 minuty w naczyniu z nieprzywierającym dnem. Przełożyć do czystego, wyparzonego słoiczka.
Tak przygotowaną błyskawicznie konfiturkę, można przechowywać kilka dni w lodówce. Jest wspaniałym dodatkiem do pieczywa, serów, naleśników i deserów.