5 z 12
Galaretka z czarnych lub czerwonych porzeczek Mart Góry...
fot. archiwum

Galaretka z czarnych lub czerwonych porzeczek Mart Góry

Składniki

1 kg  porzeczek czarnych lub czerwonych 
1,5 szklanki zimnej wody 
1 kg cukru 

Wykonanie
Porzeczki opłukać i obrać z szypułek. Dodać wodę, zagotować i gotować ok.10 minut. Odcedzić na sicie naciskając, aby uzyskać jak najwięcej soku. 
Sok wyciśnięty z porzeczek zagotować, dodać 1 kg cukru na 1 litr soku gotować jeszcze 10 minut- czarne porzeczki; 20 minut - czerwone porzeczki. Całość jest płynna. Wlać do wyparzonych słoików, zakręcić, postawić do góry dnem aż wystygną (można też zapasteryzować).

6 z 12
Konfitura rabarbarowa Anny Loski...
fot. Anna Loska

Konfitura rabarbarowa Anny Loski
 
Składniki

1 kg rabarbaru 
300 g cukru 
 
Wykonanie

Rabarbar umyć i pokroić na małe kawałki ( nie obierać go ze skórki). Rabarbar zasypać cukrem i odstawić na kilka godzin, żeby puścił sok. Następnie rabarbar usmażyć na bardzo małym ogniu, do czasu osiągnięcia pożądanej konsystencji. Należy pamiętać o częstym mieszaniu, aby konfitura podczas smażenia się nie przypaliła. Gorącą konfiturę przełożyć do słoiczków i odstawić do góry dnem.

7 z 12
Ucierana galaretka z czarnej porzeczki bez gotowania Anny...
fot. Anna Loska

Ucierana galaretka z czarnej porzeczki bez gotowania Anny Loski
 
Składniki

1 kg czarnej porzeczki 
1,30 dag cukru 

Wykonanie 

Porzeczkę obrać z liści i ogonków, opłukać, osuszyć i przetrzeć przez durszlak za pomocą pałki. Tak przetartą porzeczkę ponownie przetrzeć, ale tym razem przez sitko o bardzo drobnych oczkach. Mus, który w ten sposób uzyskamy przełożyć do makutry, dodać cukier i pałką ucierać do czasu aż cukier całkowicie się rozpuści i będzie niewyczuwalny, a galaretka zgęstnieje i lekko spieni się na powierzchni.
Zajmuje to dość dużo czasu - przyrządzenie galaretki z 1 kg owoców zajmuje prawie 3 godziny, ale się opłaca! Warto podzielić owoce na dwie lub trzy części i ucierać je partiami, gdyż wtedy będzie łatwiej.
Gotową galaretkę przełożyć do czystych i suchych słoiczków i mocno zakręcić.

8 z 12
Szybka konfitura morelowa Violetty Grzelki ...
fot. Violetta Grzelka

Szybka konfitura morelowa Violetty Grzelki 
 
Składniki na słoiczek o pojemności ok. 150-200 ml
5-6 moreli 
cukier brązowy do smaku - 1-3 łyżeczki 
 
Wykonanie 
Morele umyć, wypestkować,  zblendować mniej lub bardziej dokładnie, zależnie od tego czy chcemy wyczuwać cząsteczki owoców, czy też nie. W razie potrzeby dosłodzić do smaku i gotować 2-3 minuty w naczyniu z nieprzywierającym dnem. Przełożyć do czystego, wyparzonego słoiczka.
Tak przygotowaną błyskawicznie konfiturkę, można przechowywać kilka dni w lodówce. Jest wspaniałym dodatkiem do pieczywa, serów, naleśników i deserów.

Pozostały jeszcze 3 zdjęcia.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Protestowali przeciwko zabijaniu zwierząt i targom łowieckim w Krakowie

Protestowali przeciwko zabijaniu zwierząt i targom łowieckim w Krakowie

Pożegnanie papieża Franciszka w Krakowie. Wierni modlą się w Łagiewnikach

Pożegnanie papieża Franciszka w Krakowie. Wierni modlą się w Łagiewnikach

Zmiana na szczycie małopolskiej piłki! Nowy prezes: Nie jestem osobą przypadkową

Zmiana na szczycie małopolskiej piłki! Nowy prezes: Nie jestem osobą przypadkową

Zobacz również

Pożegnanie papieża Franciszka w Krakowie. Wierni modlą się w Łagiewnikach

Pożegnanie papieża Franciszka w Krakowie. Wierni modlą się w Łagiewnikach

Zmiana na szczycie małopolskiej piłki! Nowy prezes: Nie jestem osobą przypadkową

Zmiana na szczycie małopolskiej piłki! Nowy prezes: Nie jestem osobą przypadkową