1 z 12
Przewijaj galerię w dół
Z owoców można przygotować rewelacyjne przetwory.
fot. pixabay.com

Z owoców można przygotować rewelacyjne przetwory.

2 z 12
Mus z truskawek Koła Gospodyń Wiejskich z Białki...
fot. archiwum

Mus z truskawek Koła Gospodyń Wiejskich z Białki

Składniki

2 kg dojrzałych truskawek
35 dag cukru pudru 

Wykonanie

Truskawki szybko umyć, osączyć i wsypać do rondla, zgnieść i przetrzeć przez sitko, wsypać cukier puder i podgrzać, ale nie doprowadzić do wrzenia. Gorącą masę wlewać do słoiczków lub butelek. Pasteryzować 20 minut. Mus można używać do makaronu, ryżu, deserów, koktajli mlecznych.

3 z 12
Prosty dżem truskawkowy Joanny Tokarz...
fot. Joanna Tokarz

Prosty dżem truskawkowy Joanny Tokarz

Składniki

2 kg truskawek 
10 łodyżek mięty  
2 kg cukru kryształu 
2 łyżeczki kropli miętowych 
 
Wykonanie 
Truskawki umyć i pozbawić szypułek. Przełożyć do garnka i rozgnieść np. tłuczkiem do ziemniaków. Dodać gałązki mięty, krople miętowe i zasypać cukrem. Zostawić na 12 godzin.
Po upływie tego czasu ugotować na małym ogniu przez około dwie godziny. Usunąć gałązki mięty, a powstały dżem przełożyć do wyparzonych i osuszonych słoiczków. Szczelnie zamknąć.   
Dla pewności można zapasteryzować dżemy w piekarniku. W tym celu wstawić słoiczki do zimnego piekarnika i ustawiamy temperaturę na 120 stopni. Po upływie 40 minut wyłączyć piekarnik, a słoiczki zostawić w nim do całkowitego wystudzenia.

4 z 12
Konfitura z czereśni Koła Gospodyń Wiejskich z Białki...
fot. archiwum

Konfitura z czereśni Koła Gospodyń Wiejskich z Białki

Składniki

1/2 kg czereśni
1 kg cukru
1 cytryna
50 ml wody 

Wykonanie

Owoce wydrylować, odcisnąć sok i wymieszać go z wodą i cukrem. Zagotować stale mieszając, dodać owoce, smażyć przez ok. pól godziny, mieszając ciągle. Odstawić do ostygnięcia . Na drugi dzień ponownie smażyć około 10 minut, odstawić .Następnego dnia dodać sok z cytryny, znowu przesmażyć około 15 minut i gorące  przełożyć do słoiczków. Pasteryzować 8-9 minut.

Pozostało jeszcze 7 zdjęć.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Drzewo runęło na zaparkowane samochody w Tarnowie. Uszkodzona linia energetyczna

Drzewo runęło na zaparkowane samochody w Tarnowie. Uszkodzona linia energetyczna

Rektorka Uniwersytetu Ekonomicznego: "Współpraca z biznesem jest kluczowa dla nauki"

Rektorka Uniwersytetu Ekonomicznego: "Współpraca z biznesem jest kluczowa dla nauki"

Technik programista, technik gospodarki odpadami. Nowe klasy w technikach w Krakowie

Technik programista, technik gospodarki odpadami. Nowe klasy w technikach w Krakowie

Zobacz również

Rektorka Uniwersytetu Ekonomicznego: "Współpraca z biznesem jest kluczowa dla nauki"

Rektorka Uniwersytetu Ekonomicznego: "Współpraca z biznesem jest kluczowa dla nauki"

AI nie jest zarezerwowane tylko dla wielkich korporacji. Każdy może z niej korzystać

AI nie jest zarezerwowane tylko dla wielkich korporacji. Każdy może z niej korzystać