
Z owoców można przygotować rewelacyjne przetwory.

Mus z truskawek Koła Gospodyń Wiejskich z Białki
Składniki
2 kg dojrzałych truskawek
35 dag cukru pudru
Wykonanie
Truskawki szybko umyć, osączyć i wsypać do rondla, zgnieść i przetrzeć przez sitko, wsypać cukier puder i podgrzać, ale nie doprowadzić do wrzenia. Gorącą masę wlewać do słoiczków lub butelek. Pasteryzować 20 minut. Mus można używać do makaronu, ryżu, deserów, koktajli mlecznych.

Prosty dżem truskawkowy Joanny Tokarz
Składniki
2 kg truskawek
10 łodyżek mięty
2 kg cukru kryształu
2 łyżeczki kropli miętowych
Wykonanie
Truskawki umyć i pozbawić szypułek. Przełożyć do garnka i rozgnieść np. tłuczkiem do ziemniaków. Dodać gałązki mięty, krople miętowe i zasypać cukrem. Zostawić na 12 godzin.
Po upływie tego czasu ugotować na małym ogniu przez około dwie godziny. Usunąć gałązki mięty, a powstały dżem przełożyć do wyparzonych i osuszonych słoiczków. Szczelnie zamknąć.
Dla pewności można zapasteryzować dżemy w piekarniku. W tym celu wstawić słoiczki do zimnego piekarnika i ustawiamy temperaturę na 120 stopni. Po upływie 40 minut wyłączyć piekarnik, a słoiczki zostawić w nim do całkowitego wystudzenia.

Konfitura z czereśni Koła Gospodyń Wiejskich z Białki
Składniki
1/2 kg czereśni
1 kg cukru
1 cytryna
50 ml wody
Wykonanie
Owoce wydrylować, odcisnąć sok i wymieszać go z wodą i cukrem. Zagotować stale mieszając, dodać owoce, smażyć przez ok. pól godziny, mieszając ciągle. Odstawić do ostygnięcia . Na drugi dzień ponownie smażyć około 10 minut, odstawić .Następnego dnia dodać sok z cytryny, znowu przesmażyć około 15 minut i gorące przełożyć do słoiczków. Pasteryzować 8-9 minut.