13 z 17
Poduszkowiec, czyli sernik na kakaowym spodzie...
fot. Fot. Sylwia Ładyga

Poduszkowiec, czyli sernik na kakaowym spodzie
Macie ochotę na niebanalny, efektowny sernik? „Poduszkowiec” naszej Czytelniczki Sylwii Ładygi, autorki bloga „Ostra na słodko” zachwyci wszystkich! Nie tylko wyglądem, ale i smakiem. Spróbujcie koniecznie.

Składniki na ciasto na blachę 28x34
5 jajek
220 g mąki pszennej
180 g drobnego cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
125 ml oleju
2 łyżki kakao
125 ml wody

Składniki na masę serową
500 g sera trzykrotnie zmielonego (może być też z wiaderka)
budyń waniliowy
100 g cukru

Wykonanie
Jajka ubić z cukrem. Dodać wodę, olej - cały czas miksować.
Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao, wymieszać, wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i delikatnie wysmarowaną olejem.
Ser zmiksować z cukrem oraz budyniem, włożyć do worka cukierniczego.
Na ciasto kakaowe wycisnąć cienkie paski tworząc kratę.
Piec ok. 40 minut w 180 stopniach.

14 z 17
Rewelacyjny makowiec z jabłkami. Mokry i ciężki...
fot. Fot. Sylwia Ładyga

Rewelacyjny makowiec z jabłkami. Mokry i ciężki
- Ten makowiec robi się błyskawicznie, a dodatek jabłek sprawia, że jest mokry i ciężki – mówi nasza Czytelniczka Sylwia Ładyga, autorka bloga „Ostra na słodko”.

Składniki na blachę (26×30 cm)
mak (suchy, nie mielony) – 350 g
cukier – 300 g
masło – 240 g
jajka – 9 szt
jabłka – 600 g
budyń śmietankowy – 1 opakowanie
bakalie (orzechy, rodzynki, migdały) – ok. 150 g
olejek do ciast arakowy – 3 łyżki
kasza manna – 8 łyżek
proszek do pieczenia – 3 łyżeczki

Dodatkowo
mleczna czekolada + kokos

Wykonanie
Mak parzymy, mielimy z olejkiem arakowym i posiekanymi bakaliami.
Masło ucieramy z cukrem i żółtkami.
Dodajemy sparzony mak, kaszę mannę i ubitą na sztywną pianę białka oraz starte na tarce jabłka.
Wszystko razem dokładnie ze sobą mieszamy.
Wyciągamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do nagrzanego na 200 stopni piekarnika na ok. 55-60 minut.
Dokładnie studzimy, polewamy roztopioną czekoladą i obsypujemy podprażonym kokosem.
Smacznego!

15 z 17
Sernik królewski na ciemnym spodzie...
fot. Fot. Joanna Tokarz

Sernik królewski na ciemnym spodzie
Kto z nas nie lubi serników? Ten klasyczny, na ciemnym spodzie doskonale pasuje do popołudniowej kawy. Zobaczcie przepis naszej Czytelniczki Joanny Tokarz, autorki bloga „Kuchnia w czekoladzie”

Składniki na blaszkę 24x36cm
Ciasto:
300 g mąki pszennej
120 g masła 82%
100 g cukru pudru
2 żółtka
2 łyżki śmietany 18%
2 łyżki kakao
pół łyżeczki proszku do pieczenia

Masa serowa:
1 i ½ kg półtłustego sera twarogowego, trzykrotnie zmielonego
5 jajek
2 białka
200 g masła
1 i 1/3 szklanki cukru kryształu
1 duże opakowanie cukru wanilinowego
½ opakowania budyniu śmietankowego

Wykonanie:
1. Ciasto: Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem, dodajemy kawałki masła, żółtka, śmietanę i kakao. Wszystko siekamy i zagniatamy. Dzielimy na dwie nierówne części. Schładzamy przez godzinę w zamrażarce. Później jedną- większą ścieramy na grubych oczkach tarki na wyłożoną papierem do pieczenia formę i podpiekamy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 10 minut.
2. Masa serowa: Miękkie masło ucieramy z cukrami, a następnie dodajemy po jednym żółtku. Do masy dodajemy trzykrotnie zmielony twaróg oraz ½ opakowania budyniu. Wszystkie białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę i dodajemy je do masy serowej. Delikatnie mieszamy i wykładamy na podpieczony spód kakaowy.
3. Pozostałą część ciasta ścieramy na wierzch masy serowej. Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na 1 godzinę. Po upływie tego czasu wyłączamy piekarnik i uchylamy drzwiczki. Studzimy sernik najlepiej przez całą noc, nie wyciągając go z formy.

16 z 17
Szarlotka z budyniem...
fot. Fot. Sylwia Ładyga

Szarlotka z budyniem
Szarlotka to jedno z ulubionych ciast. Spróbujecie szarlotki z pyszną masą budyniową, a będziecie do niej często wracać. Przepis Sylwii Ładygi.

Składniki na blaszkę (24×26)
Ciasto
mąka – 3,5 szklanki
proszek do pieczenia – 2 łyżeczki
śmietana 18% gęsta – 2 łyżki
jajko – 2 sztuki
cukier – 3/4 szklanki
margaryna – 250 g
cukier waniliowy – 1 opakowanie

Składniki na masę
mleko – 750 ml
budyń waniliowy – 2 opakowania
cukier – 5 łyżek
jabłka – 1 kg

Wykonanie
Ciasto. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy, wyrabiamy gładkie ciasto (jeśli będzie za bardzo się kleić podsypujemy mąką).
Dzielimy na 2 części, obydwie rozwałkowujemy i jedną układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Masa budyniowa
Z 750 ml mleka odlewamy 1/4 szklanki i dodajemy do niej 2 budynie. Resztę mleka gotujemy z cukrem, a następnie do gorącego wlewamy budynie i gotujemy gładki budyń.
Obieramy jabłka, kroimy w kostkę i układamy na cieście. Zalewamy gorącym budyniem. Przykrywamy drugą rozwałkowaną częścią ciasta. Wkładamy do nagrzanego na 180 stopni piekarnika na około 45 minut.
Studzimy, posypujemy cukrem pudrem. Zajadamy!
Smacznego!

Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Technik programista, technik gospodarki odpadami. Nowe klasy w technikach w Krakowie

Technik programista, technik gospodarki odpadami. Nowe klasy w technikach w Krakowie

105 lat temu w Wadowicach na świat przyszedł Karol Wojtyła

105 lat temu w Wadowicach na świat przyszedł Karol Wojtyła

Wybory prezydenckie 2025 w Krakowie i Małopolsce. W Tarnowie zawiadomiono policję

NA ŻYWO
Wybory prezydenckie 2025 w Krakowie i Małopolsce. W Tarnowie zawiadomiono policję

Zobacz również

105 lat temu w Wadowicach na świat przyszedł Karol Wojtyła

105 lat temu w Wadowicach na świat przyszedł Karol Wojtyła

Utrudnienia na zakopiance. Budują ścianę oporową, zajmą pas drogi. Będą korki i hałas

Utrudnienia na zakopiance. Budują ścianę oporową, zajmą pas drogi. Będą korki i hałas