
Szarlotka cytrynowa z serem. Niebanalne ciasto do kawy
Szarlotka z masą serową to niebanalne ciasto – połączenie sernika i szarlotki. Przepisem podzieliła się nasza Czytelniczka Sylwia Ładyga, autorka bloga „Ostra na słodko”.
Składniki:
Ciasto cytrynowe:
masło min. 82% – 300 g
cukier drobny – 230 g
jajka – 6 szt
cytryna – 3 szt
mąka pszenna – 300 g
proszek do pieczenia – 3 łyżeczki
Warstwa jabłkowa:
jabłka – 1 kg
rodzynki – 30 g
masło – 20 g
cynamon – 1 łyżeczka
Warstwa serowa:
ser 3 x mielony – 500 g
cukier – 100 g
wanilia – 1 laska
jajko – 2 szt
budyń waniliowy – 18 g
UWAGA! Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Wykonanie
W rondelku roztapiamy masło, dodajmy obrane i pokrojone w plasterki jabłka i rodzynki, podsmażamy aż zmiękną, ale się nie rozpadną. Dodajemy cynamon, studzimy.
Ciasto cytrynowe:
Miękkie masło ucieramy na jasną, puszystą masę, a następnie nie przerywając miksowania dodajemy po jednym jajku.
Na koniec wlewamy sok wyciśnięty z 3 cytryn oraz wsypujemy mąkę przesianą proszkiem do pieczenia.
Dno formy wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy ok. 3/4 ciasta, układamy plastry jabłek.
Masa serowa:
Wszystkie składniki delikatnie,ale dokładnie miksujemy. Masę wykładamy na jabłka.
Całość:
na masę serową wykładamy resztę ciasta (może to być kleksami, ciasto i tak się połączy).
Pieczemy w nagrzanym o 180 stopni piekarniku przez ok. 45 minut.
Całkowicie studzimy, zajadamy!
Smacznego!

Brzoskwiniowiec – sernik na zimno z brzoskwiniami i galaretką
Ciemny biszkopt, masa serowa, brzoskwinie i galaretka. Spróbujcie brzoskwiniowca naszej Czytelniczki Sylwii Ładygi, autorki bloga „Ostra na słodko”, uczestniczki kulinarnego show MasterChef.
Składniki na ciasto na tortownicę 24 cm
3 jajka
3 łyżki cukru
3 łyżki mąki pszennej
1,5 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na masę
600 g twarogu trzykrotnie zmielonego
250 g śmietany 30%
6 łyżek cukru pudru
2 galaretki brzoskwiniowe
brzoskwinie w syropie
Wykonanie
Ciasto. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno, a następnie wsypujemy po łyżce cukru. Nie przerywając miksowania dodajemy po 1 żółtku. Wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i kakao – mieszamy za pomocą drewnianej łyżki, a następnie wylewamy na tortownicę wyłożoną na spodzie papierem do pieczenia.
Pieczemy ok. 20 minut w 180 stopniach, studzimy.
Masa. Brzoskwinie odsączamy, 3 sztuki odkładamy do dekoracji, resztę kroimy w kostkę. 1 galaretkę rozpuszczamy w 250 ml wrzątku, studzimy. Bardzo zimną śmietanę ubijamy na sztywno, stopniowo wsypując cukier puder.
Nie przerywając ubijania dodajemy zmielony twaróg, a na koniec wlewamy chłodną galaretkę – mieszamy. Dodajemy pokrojone brzoskwinie, a następnie wylewamy na upieczony biszkopt.
Wstawiamy do lodówki do stężenia.
Dekorujemy pokrojonymi w plasterki brzoskwiniami i zalewamy lekko tężejącą drugą galaretką rozpuszczoną w 1,5 szklanki gorącego syropu z brzoskwiń.
Odstawiamy na noc do lodówki.

Ciasto kokosowe z kremem bananowym
Puszysty biszkopt, kokos i krem bananowy. To ciasto posmakuje każdemu. Przepisem podzieliła się nasza Czytelniczka Sylwia Ładyga, autorka popularnego bloga „Ostra na słodko”, uczestniczka kulinarnego show „MasterChef”. Warto wspomnieć, że ciasta Sylwii chwaliła sama Magda Gessler!
Składniki na biszkopt (blacha 22×28 cm)
jajko – 5 sztuk
cukier – 3/4 szklanki
mąka pszenna – 3/4 szklanki
mąka ziemniaczana – 1/4 szklanki
Składniki na krem bananowy
miękkie masło – 250 g
żółtko – 3 sztuki
cukier – 3/4 szklanki
mleko – 700 ml
mąka pszenna – 2 łyżki
mąka ziemniaczana – 4 łyżki
banan – 1 szt
likier bananowy – 4-5 łyżek
kokos – 200 g
Wykonanie
BISZKOPT:
Białka ubijamy na pianę ze szczyptą soli i nie przerywając ubijania wsypujemy cukier.
Do piany dodajemy po 1 żółtku – miksujemy.
Wsypujemy przesianą mąkę i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką.
Wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do nagrzanego na 180 stopni piekarnika na ok. 30 minut.
Studzimy, kroimy na 2 blaty.
KREM BANANOWY:
Żółtka, 1 szklankę mleka i przesiane mąki dokładnie mieszamy.
Resztę mleka zagotowujemy z cukrem, a następnie do gorącego wsypujemy przygotowaną masę.
Wszystko razem energicznie mieszając doprowadzamy do wrzenia, a następnie odstawiamy do przestudzenia.
Miękkie masło ucieramy z posiekanym miękkim bananem, a następnie łyżka po łyżce dodajemy budyń.
Do masy wlewamy likier i wsypujemy połowę kokosu – wszystko razem bardzo dokładnie miksujemy.
CAŁOŚĆ:
Blat biszkoptowy smarujemy 3/4 kremu, przykrywamy drugim biszkoptem i pokrywamy resztą kremu.
Całość posypujemy podprażonym na suchej patelni kokosem.
Wkładamy do lodówki na kilka godzin.

Rolada biszkoptowa z masą kakaową i powidłami śliwkowymi
Puszysty biszkopt, a do tego pyszna masa kakaowa. Czego chcieć więcej? Przepisem podzieliła się Sylwia Ładyga, autorka popularnego bloga „Ostra na słodko”, uczestniczka kulinarnego show „MasterChef”.
Składniki na ciasto
jajko – 6 sztuk
cukier – 8 łyżek
cukier waniliowy – 1 opakowanie
mąka pszenna – 6 łyżek
proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
Składniki na masę:
masło – 200 g
kakao – 2 łyżki
czekolada – 60 g
olejek rumowy – 0,5 łyżeczki
powidła śliwkowe – 1 łyżka
Dodatkowo
polewa czekoladowa
Wykonanie:
CIASTO :
Jajka wbijamy do miski, dodajemy cukier i cukier waniliowy.
W garnku gotujemy wodę, kładziemy na nim miskę i przez kilka minut ubijamy jajka z cukrami.
Zdejmujemy z garnka, cały czas ubijamy do ostudzenia masy.
1/3 masy odkładamy, a do pozostałej wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia – dokładnie, ale delikatnie mieszamy.
Ciasto wylewamy na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia, delikatnie posmarowaną tłuszczem i obsypaną bułką tartą.
Pieczemy w 170 stopniach przez ok. 20-25 minut.
Po upieczeniu (ciepłe) kładziemy na ściereczce i zwijamy roladę.
MASA:
Miękkie masło rozcieramy w misce, dodając resztę masy jajecznej i aromat rumowy.
Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej , dodajemy kakao i dokładnie mieszamy.
Mieszamy z masą maślano-jajeczną.
(można dodać odrobinę spirytusu do smaku!)
CAŁOŚĆ:
Ze ściereczki rozwijamy biszkopt, skrapiamy wodą, smarujemy masą kakaową, układamy powidła i ponownie zwijamy ciasną roladę.
Całość polewamy roztopioną polewą czekoladową.
Wstawiamy do lodówki na kilka godzin.
Smacznego!