
Zobaczcie przepisy na pyszne sałatki.

Sałatka z pieczonym burakiem, serem kozim i rukolą Katarzyny Skuty
Składniki
2 garście rukoli
2 ugotowane lub upieczone buraki
kulka mozzarelli lub sera koziego
oliwa z oliwek
nasiona dyni
sól, pieprz,
sok z cytryny
Wykonanie
Buraki upiec w folii lub ugotować do miękkości i wystudzić. Nasiona uprażyć na suchej patelni. Rukolę ułożyć na talerzu, dodać kawałki buraka oraz ser. Sałatkę posypać nasionami dyni, polać oliwą z oliwy. Na końcu przyprawić solą, pieprzem i skropić sokiem z cytryny.

Sałatka z cukinią, rukolą i pysznym dressingiem
Składniki
garść liści sałaty - mytej rukoli (np. Eisberg)
1 cukinia
kilka zielonych oliwek
2 czerwone pomidory
2 łyżki pociętego na wiórki parmezanu
Składniki dressingu
1 łyżka octu balsamicznego
4 łyżki oliwy extra vergine
szczypta soli (najlepiej morskiej lub himalajskiej) do smaku
szczypta pieprzu (najlepiej świeżo mielonego) do smaku
pół łyżki syropu klonowego
1 łyżeczka posiekanej świeżej bazylii
1 łyżeczka posiekanego świeżego oregano
2-3 łyżki niegazowanej wody źródlanej
pół łyżeczki suszonego czosnku niedźwiedziego
Wykonanie
Cukinię i pomidory dokładnie umyć i osuszyć. Następnie cukinię pokroić w plastry,
a pomidory na połówki. Oprószone przyprawami warzywa ułożyć na ruszcie
i grillować. Na talerzu ułożyć liście sałaty, dodać cukinię, pomidory i odsączone oliwki. Sałatkę skropić dressingiem.
Dressing. Przyprawy wymieszać, zalać wodą. Odstawić na ok. 5 minut. Następnie dodać ocet balsamiczny, syrop klonowy i oliwę. Odczekać 5-10 minut i skropić sałatkę.

Sałatka ze szpinakiem, serem, orzechami i figami
Składniki
opakowanie świeżego szpinaku
opakowanie świeżej roszponki
4 dojrzałe figi
150 g sera koziego lub fety
2 jabłka
200 g orzechów włoskich
opakowanie pieczywa do odpieku (np. Dan Cake)
Składniki na dip
4-5 łyżek miodu
2 łyżki musztardy francuskiej
3-4 łyżki oliwy z oliwek
świeża bazylia oraz tymianek
sól i pieprz do smaku
2 łyżki soku z cytryny
Wykonanie
Szpinak, roszponkę, jabłka i figi umyć i osuszyć. Orzechy rozłupać i pozostawić w dużych kawałkach. Ser pokroić w kostkę jeśli to feta lub zestrugać, jeśli to ser kozi. Jabłka pokroić na cienkie piórka, a figi w ćwiartki. Pieczywo podgrzać w piekarniku aż do zrumienienia. Po wyciągnięciu lekko ostudzić, a następnie pokroić na małe krążki. W miseczce wymieszać składniki na dip, czyli miód, musztardę, oliwę, sok z cytryny, oraz posiekane drobno zioła i przyprawy. Odstawić na 15 minut do lodówki, aby smaki mogły się odpowiednio połączyć.
W dużej misie sałatkowej ułożyć najpierw roszponkę i liście szpinaku. Na nich rozłożyć pokrojone pieczywo, na każdą kromeczkę położyć pokrojony ser. Następnie dodać pokrojone owoce oraz orzechy i całość polać przygotowanym dipem.