1 z 14
Przewijaj galerię w dół
Zobaczcie przepisy na pyszne sałatki.
fot. pixabay.com

Zobaczcie przepisy na pyszne sałatki.

2 z 14
Sałatka z pieczonym burakiem, serem kozim i rukolą Katarzyny...
fot. Katarzyna Skuta

Sałatka z pieczonym burakiem, serem kozim i rukolą Katarzyny Skuty

Składniki
2 garście rukoli
2 ugotowane lub upieczone buraki
kulka mozzarelli lub sera koziego
oliwa z oliwek
nasiona dyni
sól, pieprz,
sok z cytryny

Wykonanie
Buraki upiec w folii lub ugotować do miękkości i wystudzić. Nasiona uprażyć na suchej patelni. Rukolę ułożyć na talerzu, dodać kawałki buraka oraz ser. Sałatkę posypać nasionami dyni, polać oliwą z oliwy. Na końcu przyprawić solą, pieprzem i skropić sokiem z cytryny.

3 z 14
Sałatka z cukinią, rukolą i pysznym dressingiem...
fot. archiwum

Sałatka z cukinią, rukolą i pysznym dressingiem

Składniki
garść liści sałaty - mytej rukoli (np. Eisberg)
1 cukinia
kilka zielonych oliwek
2 czerwone pomidory
2 łyżki pociętego na wiórki parmezanu

Składniki dressingu
1 łyżka octu balsamicznego
4 łyżki oliwy extra vergine
szczypta soli (najlepiej morskiej lub himalajskiej) do smaku
szczypta pieprzu (najlepiej świeżo mielonego) do smaku
pół łyżki syropu klonowego
1 łyżeczka posiekanej świeżej bazylii
1 łyżeczka posiekanego świeżego oregano
2-3 łyżki niegazowanej wody źródlanej
pół łyżeczki suszonego czosnku niedźwiedziego

Wykonanie
Cukinię i pomidory dokładnie umyć i osuszyć. Następnie cukinię pokroić w plastry,
a pomidory na połówki. Oprószone przyprawami warzywa ułożyć na ruszcie
i grillować. Na talerzu ułożyć liście sałaty, dodać cukinię, pomidory i odsączone oliwki. Sałatkę skropić dressingiem.
Dressing. Przyprawy wymieszać, zalać wodą. Odstawić na ok. 5 minut. Następnie dodać ocet balsamiczny, syrop klonowy i oliwę. Odczekać 5-10 minut i skropić sałatkę.

4 z 14
Sałatka ze szpinakiem, serem, orzechami i figami...
fot. archiwum

Sałatka ze szpinakiem, serem, orzechami i figami

Składniki
opakowanie świeżego szpinaku
opakowanie świeżej roszponki
4 dojrzałe figi
150 g sera koziego lub fety
2 jabłka
200 g orzechów włoskich
opakowanie pieczywa do odpieku (np. Dan Cake)

Składniki na dip

4-5 łyżek miodu
2 łyżki musztardy francuskiej
3-4 łyżki oliwy z oliwek
świeża bazylia oraz tymianek
sól i pieprz do smaku
2 łyżki soku z cytryny

Wykonanie
Szpinak, roszponkę, jabłka i figi umyć i osuszyć. Orzechy rozłupać i pozostawić w dużych kawałkach. Ser pokroić w kostkę jeśli to feta lub zestrugać, jeśli to ser kozi. Jabłka pokroić na cienkie piórka, a figi w ćwiartki. Pieczywo podgrzać w piekarniku aż do zrumienienia. Po wyciągnięciu lekko ostudzić, a następnie pokroić na małe krążki. W miseczce wymieszać składniki na dip, czyli miód, musztardę, oliwę, sok z cytryny, oraz posiekane drobno zioła i przyprawy. Odstawić na 15 minut do lodówki, aby smaki mogły się odpowiednio połączyć.
W dużej misie sałatkowej ułożyć najpierw roszponkę i liście szpinaku. Na nich rozłożyć pokrojone pieczywo, na każdą kromeczkę położyć pokrojony ser. Następnie dodać pokrojone owoce oraz orzechy i całość polać przygotowanym dipem.

Pozostało jeszcze 9 zdjęć.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Gala Finałowa Polska Miss Województwa Małopolskiego blisko. Zobaczcie sesję zdjęciową

Gala Finałowa Polska Miss Województwa Małopolskiego blisko. Zobaczcie sesję zdjęciową

Trwa wielka wyprowadzka. Pracownicy muzeum opuszczają Zamek Żupny w Wieliczce

Trwa wielka wyprowadzka. Pracownicy muzeum opuszczają Zamek Żupny w Wieliczce

Hutnicy wyszli na ulice Warszawy. Tysiące miejsc pracy zagrożone

Hutnicy wyszli na ulice Warszawy. Tysiące miejsc pracy zagrożone

Zobacz również

Dziś otwarcie wielkiego outletu w Krakowie. Zajrzeliśmy do środka!

Dziś otwarcie wielkiego outletu w Krakowie. Zajrzeliśmy do środka!

Hutnicy wyszli na ulice Warszawy. Tysiące miejsc pracy zagrożone

Hutnicy wyszli na ulice Warszawy. Tysiące miejsc pracy zagrożone