Paruchy z musem borówkowym Elżbiety Kurowskiej
Składniki na paruchy
- 40 dag mąki
- ok. 1/4 l mleka
- 3 dag drożdży
- 5 dag cukru
- 5 dag masła lub margaryny
- jajko
- żółtko
- szczypta soli
Składniki na mus borówkowy
- 50 dag borówek
- 10-15 dag cukru w zależności od upodobania
Wykonanie
Mąkę przesiać do miski, zrobić dołek, dodać sól, jajka, stopiony tłuszcz i rozpuszczone w cukrze drożdże. Wlać większość ciepłego mleka i zarabiać aż do ukazania się w cieście pęcherzyków powietrza. Resztę mleka dodawać w razie potrzeby w czasie zarabiania. Ciasto nie powinno być zbyt gęste. Pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Gdy wyrośnie, wyłożyć na posypaną mąką stolnicę, lekko rozwałkować na grubość 2 cm.
Wykrawać szklanką krążki. Pozostawić na stolnicy, aby podrosły. Gotować na parze po kilka sztuk ok. 10 min. Borówki zmiksować z cukrem.
Paruchy podawać gorące, polane musem borówkowym (lub malinowym).
Zobacz koniecznie:TOP 10 przekąsek do piwa na mundial
Zobacz też:Przepisy na dania z bobem naszych Czytelników
Źródło: Dzień Dobry TVN
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?