Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Regionale przysmaki: paruchy z musem borówkowym z Głogoczowa [PRZEPIS]

mad
Paruchy smakują wyśmienicie!
Paruchy smakują wyśmienicie! Koło Gospodyń Wiejskich z Głogoczowa
Panie ze Stowarzyszenia Gospodyń Wiejskich w Głogoczowie (gmina Myślenice) wyśmienicie gotują i pieką, korzystają oczywiście ze starych, sprawdzonych przepisów. Na letni obiad polecają paruchy.

Paruchy z musem borówkowym Elżbiety Kurowskiej

Składniki na paruchy

  • 40 dag mąki
  • ok. 1/4 l mleka
  • 3 dag drożdży
  • 5 dag cukru
  • 5 dag masła lub margaryny
  • jajko
  • żółtko
  • szczypta soli

Składniki na mus borówkowy

  • 50 dag borówek
  • 10-15 dag cukru w zależności od upodobania

Wykonanie
Mąkę przesiać do miski, zrobić dołek, dodać sól, jajka, stopiony tłuszcz i rozpuszczone w cukrze drożdże. Wlać większość ciepłego mleka i zarabiać aż do ukazania się w cieście pęcherzyków powietrza. Resztę mleka dodawać w razie potrzeby w czasie zarabiania. Ciasto nie powinno być zbyt gęste. Pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Gdy wyrośnie, wyłożyć na posypaną mąką stolnicę, lekko rozwałkować na grubość 2 cm.
Wykrawać szklanką krążki. Pozostawić na stolnicy, aby podrosły. Gotować na parze po kilka sztuk ok. 10 min. Borówki zmiksować z cukrem.
Paruchy podawać gorące, polane musem borówkowym (lub malinowym).

Zobacz koniecznie:TOP 10 przekąsek do piwa na mundial


Zobacz też:
Przepisy na dania z bobem naszych Czytelników

Źródło: Dzień Dobry TVN

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska