
Trwa sezon na jesienne owoce
Jabłka, gruszki i śliwki to najpopularniejsze owoce spożywane jesienią. Przepisów na wykorzystanie owoców jest wiele.

Czas na szarlotkę
Szarlotkę uwielbiają mali i duzi smakosze. Wykonanie wcale nie musi być czasochłonne. Na warsztat najlepiej wziąć renetę – odmianę jabłek do obróbki termicznej. 2 szklanki mąki zagnieść z 2 czubatymi łyżkami cukru, 2 łyżeczkami cukru wanilinowego, 2 łyżeczkami proszku do pieczenia, kostką masła i dużym jajkiem, następnie schłodzić. W tym czasie 1 kg jabłek udusić z 2 łyżkami cukru i szczyptą cynamonu. Blachę wyłożyć połową ciasta, dodać mus, na wierzchu uformować resztę ciasta (przykryć całością lub paseczkami na wzór kratki). Piec godzinę w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

Jesień zamknięta w słoikach
Dżem z jabłek domowej roboty, podobnie jak szarlotkę, najlepiej zrobić z trzeciej grupy jabłek. Renety lub antonówki wypadną doskonale i dadzą kwaskowy posmak przetworom. Umyty 1 kg jabłek pokroić w kostkę lub zetrzeć, dodać sok z cytryny, opcjonalnie szczyptę przypraw i gotować wraz z połową szklanki wody. Odparować do momentu zgęstnienia masy. Dodać łyżeczkę kwasku cytrynowego i dalej mieszać. Przetwory pasteryzować w słoikach.

Tarta grzechu warta
Tarta z gruszkami to aromatyczny, jesienny deser, który warto wykonać w domu. Szklankę mąki połączyć z połówką kostki masła, żółtkiem i 50 ml wody, następnie zagniecione ciasto schłodzić. Po upływie 40 minut wyłożyć na blachę, nakłuć i piec ok. pół godziny w temperaturze 200 stopni Celsjusza. Na gotowe ciasto położyć trzy pokrojone w plastry gruszki. Zmiksować jajka z opakowaniem jogurtu naturalnego, łyżeczką cukru wanilinowego, 1/3 szklanki cukru i zalać masą owoce. Zmniejszyć temperaturę do 180 stopni Celsjusza i piec dalej przez pół godziny.