
Wieprzowina na grilla. Co króluje?
W przypadku wieprzowiny od lat królową grilla jest kiełbasa. Dobrze przypieczona, podana z musztardą lub ketchupem nie potrzebuje innych dodatków. Mięso ze świni jest dość tłuste, ale wytapia się ono w trakcie pieczenia. Smakosze docenią też smak żeberek, karkówki, boczku lub kaszanki. Większe kawałki należy piec kilka dobrych minut z każdej strony, jeśli są kości jeszcze dłużej.

Jak dobrze grillować wołowinę?
Warto pamiętać, aby mocno nie solić partii mięsa, gdyż sól wysusza wołowinę. Lepiej postawić na marynatę. O ile karkówka i kiełbasa to hity z sektora wieprzowiny, o tyle steki królują wśród wołowiny. Krwisty? Średnio wysmażony? A może wypieczony? Od nas zależy, jak będzie przyrządzone mięso. Często na grillu lądują też antrykoty i rostbefy.

Drób z grilla. Skrzydełka czy udka?
Drób to najdelikatniejsze mięso i w przypadku małych kawałków wystarczy kilka minut, aby było gotowe. Na grilla doskonale sprawdzą się piersi, skrzydełka, udka lub nóżki. Można je wcześniej zamarynować lub oprószyć przyprawami tuż przed wrzuceniem na ruszt.