Sądecczyzna. 10 potraw rodem z Sądecczyzny. Możecie je sami przyrządzić, mamy przepisy. Zdjęcia
SZARLOTKA SĄDECKA
Najlepiej wykorzystać do jej produkcji znakomite jabłka pochodzące z sądeckich sadów
SKŁADNIKI
85 g mąki krupczatki, 85 g mąki pszennej, 85 g masła, 1/4 szklanki cukru, 1 żółtko, 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 płaska łyżka śmietany 18 procent, 75 dkg jabłek łąckich, 1 łyżeczka cynamonu, 4-5 łyżeczek miodu spadziowego, bułka tarta.
JAK PRZYRZĄDZIĆ?:
Jabłka obrać, wyciąć gniazda, pokroić na cienkie plasterki lub w małą kostkę. Dodać miód i cynamon oraz wymieszać. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Ciastem wyłożyć foremki i podpiec przez 10 - 15 minut. Na podpieczony spód wysypać bułkę tartą. Na tak przygotowane ciasto wyłożyć jabłka. Pozostałą cześć ciasta rozwałkować, pociąć na paski i układać na jabłkach w formie kratki. Całość wstawić do piekarnika i piec około godziny, aż ciasto się zarumieni. Po wyjęciu wystudzić. Można podawać z musem malinowym bądź posypać cukrem pudrem.