Sądecczyzna. 10 potraw rodem z Sądecczyzny. Możecie je sami przyrządzić, mamy przepisy. Zdjęcia
PIEROGI ŁOMNICOŃSKIE
Danie to wywodzi się z Łomnicy - Zdroju. Przepis na pierogi przekazywany jest z pokolenia na pokolenie od ponad stu lat. Aby je przygotować potrzeba około godziny czasu.
SKŁADNIKI:
2-3 kg ziemniaków, 50 dkg białego sera (najlepiej z dodatkiem bryndzy owczej), 2 jajka, 1 łyżka mąki, 2 łyżki mleka, sól oraz okrasa (przysmażona słonina).
JAK PRZYRZĄDZIĆ?
Ziemniaki trzeba obrać, zetrzeć na tarce i odcisnąć przez płótno lniane lub gazę nad miską. Nie wylewać odciśniętej wody, ale dostawić ją do odstania. Po odstaniu płyn odlać, a pozostałą na dnie miski skrobię oddać do miazgi ziemniaczanej wraz z jajkiem, łyżką mąki oraz solą. Wyrobić wszystko na jednolitą masę. Farsz przygotować z sera z dodatkiem soli i jajka.
Z ciasta oderwać kawałek wielkości dużego kurzego jaja i uformować z niego kulę. Spłaszczyć ją na dłoni i nałożyć na środek farsz. Zlepić pieroga i nadać mu nieco wrzecionowaty kształt. Ulepione pierogi włożyć do wrzątku i gotować aż do wypłynięcia. (ok 10 - 15 minut). Do okraszenia stosować omastę ze słoniny pokrojonej na małe kawałki i przesmażonej na złoto. Można także zastosować omastę z przesmażonej wiejskiej śmietany.