Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Sądecczyzna. 10 potraw rodem z Sądecczyzny. Możecie je sami przyrządzić, mamy przepisy. Zdjęcia

Tatiana Biela
Tatiana Biela
Sądecczyzna słynie nie tylko ze znakomitych lokalnych potraw, ale także z produktów pochodzenia naturalnego o wysokiej wartości odżywczej
Sądecczyzna słynie nie tylko ze znakomitych lokalnych potraw, ale także z produktów pochodzenia naturalnego o wysokiej wartości odżywczej P. Kurnyta - Ciapała, arch. Starostwo Powiatowe Nowy Sącz
Sądecczyzna, jak każdy inny region, posiada swoją odrębną kuchnię łączącą tradycje różnych ludów, które przez stulecie zamieszkiwały ten teren. Niektóre z sądeckich potraw związane są z konkretną miejscowością inne znane są na całej Sądecczyźnie. Próbowaliście kiedyś moskolików, żurku rodem z Tęgoborzy czy też placków po rytersku? Jeśli nie, to nic prostszego, wystarczy wejść w naszą galerię i zapoznać się z przepisami pozwalającymi przyrządzić lokalne przysmaki. Zapraszamy i smacznego.

Kliknij w przycisk "zobacz galerię" i przesuwaj zdjęcia w prawo - naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE

W sądeckiej kuchni mieszają się różne wpływy - pasterskie, węgierskie, rusińskie, góralskie, żydowskie a nawet niemiecki. Część z nich wciąż można jeszcze napotkać w różnych miejscowościach regionu, inne jak np. starosądecka bryjka, czy pamuły z Żeleźnikowej właściwie popadły w zapomnienie. Bez względu jednak na genezę danej potrawy warto podkreślić, że na ogół była ona przygotowywana z naturalnych składników, z których słynie Sądecczyzna.

Z jakich produktów słynie ziemia sądecka

Śliwowica łącka

„Daje krzepę, krasi lica nasza łącka śliwowica” - chyba każdy mieszkaniec Sądecczyzny słyszał to powiedzenie. Śliwowica czyli mocny napój alkoholowy (od 70 procent) wytwarzana jest ze śliwek, w tym przede wszystkim odmiany węgierka. Ma charakterystyczny żółtawy kolor oraz zapach śliwek i oczywiście jest produkowana w gminie Łącko, znajdującej się na pograniczu Beskidu Sądeckiego, Wyspowego i Gorców. Choć w 1992 roku śliwowica łącka została uznana przez wojewódzkiego konserwatora zabytków za przykład niematerialnego dziedzictwa kultury, wciąż jej produkcja nie została zalegalizowana.

Sądeckie fasolki marką regionu
Jedną z sądeckich wizytówek jest fasola z orzełkiem, nazywana też "fasolą niepodległości". Jej nasiona mają charakterystyczną wiśniową plamę przypominającą polskiego orła. Fasola ta została w 2010 roku wpisana na listę produktów tradycyjnych. Jej młodsza siostra to fasola o nazwie "piękny Jaś z Doliny Dunajca", w której uprawie specjalizuje się gmina Gródek nad Dunajcem, gdzie ze 120 ha zbiera się 2160 ton fasoli, co statystycznie daje 200 kg na mieszkańca. Dolina Dunajca to jedyny region w Polsce, w którym uprawia się na tak dużą skalę fasolę tyczną.

Miody i produkty pszczele
Sądeckie miody pochodzące z lokalnych gospodarstw pasiecznych są znane i cenione w całym kraju, przede wszystkim
ze względu na wysoką jakość. Wśród pasiek najbardziej znane są te w Stróżach, Kamiannej, Obłazach Ryterskich, Piątkowej, Florynce, Gródku nad Dunajcem, Rożnowie, Muszynie, Starym Sączu oraz Tyliczu. Miód nazywany „płynnym
złotem" ma m.in. działanie antybakteryjne, jest źródłem witamin i minerałów, świetnie działa również na serce, koi bezsenność, obniża ciśnienie krwi. Nie należy go podgrzewać do temperatury ponad 30 stopni, bo wtedy traci wiele właściwości.

Uczta w wykonaniu sójki uchwycona przez pracownika Nadleśnictwa Piwniczna - Zdrój

Beskid Sądecki. Skrzydlaci mieszkańcy sądeckich lasów. Zobac...

Nowe prawa konsumenta. To musisz wiedzieć!

od 16 lat

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wideo
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska