1 z 12
Przewijaj galerię w dół
PASZTET Z FASOLI „PIĘKNY JAŚ Z DUNAJCA"...
fot. P. Kurnyta - Ciapała, arch. Starostwo Powiatowe Nowy Sącz

PASZTET Z FASOLI „PIĘKNY JAŚ Z DUNAJCA"
Pasztet z fasoli z marchewką lub grzybami był jadany na śniadanie lub kolację przez mieszkańców okolic Jeziora Różnowskiego, zastępując trudno dostępne mięso.

SKŁADNIKI:
35 dkg białej fasoli, 1 duża cebula,4 łyżki tłuszczu, 5 dkg suszonych grzybów, 2 jajka, 4 łyżki tartej bułki, cukier, majeranek, pieprz ziołowy, sól.

JAK PRZYRZĄDZIĆ?:
Fasolę ugotować do miękkości. Cebulę lekko przysmażyć. Gdy fasola ostygnie, zemleć ją w maszynce razem z przesmażoną cebulą. Dodać ugotowane w niewielkiej ilości wody i pokrojone w paseczki grzyby wraz z wywarem, jajka, dosypać bułkę tartą i przyprawy. Dokładnie wyrobić masę. Brytfannę wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą. Włożyć do niej masę fasolową. Piec w piekarniku w temperaturze około 200 stopni przez godzinę. Podawać z sosami i surówkami. Można jeść na zimno z pieczywem.

2 z 12
ŻUREK "TĘGOBORSKI"...
fot. arch. polska press

ŻUREK "TĘGOBORSKI"
Ta bardzo smakowita zupa pochodzi z okolic miejscowości Tęgoborze. Specjał ten wymaga tygodnia czasu na przygotowanie, znakomicie jednak smakuje w chłodne dni.

SKŁADNIKI
2 ząbki czosnku, 10 dkg słoniny, 3 łyżki mąki żytniej, 1 listek laurowy, szczypta majeranku, sól

JAK PRZYRZĄDZIĆ?
Zakisić żurek: mąkę wymieszać z pół l wody w glinianym naczyniu lub słoiku, dodać czosnek i przykryć gazą. Postawić w ciepłym miejscu na ok. 5 dni (gdy kisi się pierwszy raz może być nawet dłużej, ale przy następnym kiszeniu trwa to krócej). Na gotującą się wodę (ok. 11) wlać zakiszony żurek pamiętając o tym, aby trochę zakwasu zostawić na następne kiszenie. Żurek zamieszać, posolić, dodać listek laurowy, majeranek, odstawić. Drobno pokrojoną słoninę usmażyć i dodać do ugotowanego żurku. Podawać z ziemniakami lub chlebem.

3 z 12
PIEROGI ŁOMNICOŃSKIE...
fot. P. Kurnyta - Ciapała, arch. Starostwo Powiatowe Nowy Sącz

PIEROGI ŁOMNICOŃSKIE
Danie to wywodzi się z Łomnicy - Zdroju. Przepis na pierogi przekazywany jest z pokolenia na pokolenie od ponad stu lat. Aby je przygotować potrzeba około godziny czasu.

SKŁADNIKI:
2-3 kg ziemniaków, 50 dkg białego sera (najlepiej z dodatkiem bryndzy owczej), 2 jajka, 1 łyżka mąki, 2 łyżki mleka, sól oraz okrasa (przysmażona słonina).

JAK PRZYRZĄDZIĆ?
Ziemniaki trzeba obrać, zetrzeć na tarce i odcisnąć przez płótno lniane lub gazę nad miską. Nie wylewać odciśniętej wody, ale dostawić ją do odstania. Po odstaniu płyn odlać, a pozostałą na dnie miski skrobię oddać do miazgi ziemniaczanej wraz z jajkiem, łyżką mąki oraz solą. Wyrobić wszystko na jednolitą masę. Farsz przygotować z sera z dodatkiem soli i jajka.
Z ciasta oderwać kawałek wielkości dużego kurzego jaja i uformować z niego kulę. Spłaszczyć ją na dłoni i nałożyć na środek farsz. Zlepić pieroga i nadać mu nieco wrzecionowaty kształt. Ulepione pierogi włożyć do wrzątku i gotować aż do wypłynięcia. (ok 10 - 15 minut). Do okraszenia stosować omastę ze słoniny pokrojonej na małe kawałki i przesmażonej na złoto. Można także zastosować omastę z przesmażonej wiejskiej śmietany.

4 z 12
SZARLOTKA SĄDECKA...
fot. P. Kurnyta - Ciapała, arch. Starostwo Powiatowe Nowy Sącz

SZARLOTKA SĄDECKA
Najlepiej wykorzystać do jej produkcji znakomite jabłka pochodzące z sądeckich sadów

SKŁADNIKI
85 g mąki krupczatki, 85 g mąki pszennej, 85 g masła, 1/4 szklanki cukru, 1 żółtko, 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 płaska łyżka śmietany 18 procent, 75 dkg jabłek łąckich, 1 łyżeczka cynamonu, 4-5 łyżeczek miodu spadziowego, bułka tarta.

JAK PRZYRZĄDZIĆ?:
Jabłka obrać, wyciąć gniazda, pokroić na cienkie plasterki lub w małą kostkę. Dodać miód i cynamon oraz wymieszać. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Ciastem wyłożyć foremki i podpiec przez 10 - 15 minut. Na podpieczony spód wysypać bułkę tartą. Na tak przygotowane ciasto wyłożyć jabłka. Pozostałą cześć ciasta rozwałkować, pociąć na paski i układać na jabłkach w formie kratki. Całość wstawić do piekarnika i piec około godziny, aż ciasto się zarumieni. Po wyjęciu wystudzić. Można podawać z musem malinowym bądź posypać cukrem pudrem.

Pozostało jeszcze 7 zdjęć.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Mamy połowę maja, a w Zakopanem... sypie śnieg! Na Gubałówce pokrywa śniegu ma 3 cm

AKTUALIZACJA
Mamy połowę maja, a w Zakopanem... sypie śnieg! Na Gubałówce pokrywa śniegu ma 3 cm

Droga do Morskiego Oka. Kończy się remont, planują kolejny. Szlak będzie zamknięty

Droga do Morskiego Oka. Kończy się remont, planują kolejny. Szlak będzie zamknięty

Oto małopolskie miasta rozwodników. Tu małżeństwa nie mają łatwo

Oto małopolskie miasta rozwodników. Tu małżeństwa nie mają łatwo

Zobacz również

Ruszyły zapisy na VIII edycję Olkuskiego Biegu Ulicznego „Srebrna Dziesiątka”

NASZ PATRONAT
Ruszyły zapisy na VIII edycję Olkuskiego Biegu Ulicznego „Srebrna Dziesiątka”

Słynny "Baca" straszy w Zakopanem. Turystów w centrum miasta wita... zawalony obiekt

Słynny "Baca" straszy w Zakopanem. Turystów w centrum miasta wita... zawalony obiekt