Sezon na grzyby 2022. Niebanalne dania z grzybami w roli głównej: makarony, tarty, naleśniki i zupy [PRZEPISY]
Makaron a la carbonara z grzbami leśnymi
Składniki:
makaron Lubella Gniazda Wstążki
300 g grzybów leśnych (np. podgrzybków)
300 g fasolki szparagowej
250 ml śmietanki 30%
50 g parmezanu
3 żółtka
150 ml wina białego wytrawnego lub bulionu
2 łyżki oleju
1 szalotka
gałka muszkatołowa
świeży tymianek
sól, biały pieprz
Wykonanie:
Grzyby oczyść i pokroić w plasterki. Szalotkę obrać i pokroić w kostkę.
Rozgrzać olej, dodać grzyby i smażyć je 3–4 minuty często mieszając.
Dodać szalotkę i całość smażyć 2 minuty, do zeszklenia cebuli.
Wlać na patelnię wino, po 2 minutach dodać żółtka wymieszane ze śmietaną. Zmniejszyć ogień. Dodać parmezan i całość mieszać aż do powstania gęstego sosu.
Doprawić do smaku szczyptą gałki muszkatołowej, solą i pieprzem.
Ugotować makaron zgodnie z zaleceniami z opakowania.
Sos wymieszać z ugotowanym makaronem, tymiankiem oraz ugotowaną fasolką szparagową.