
Skórki owoców i warzyw mają dużo więcej pozytywnych właściwości niż mogłoby się wydawać. Dlatego zamiast wyrzucać, warto je wykorzystać. A sposobów na to jest wiele >>>

Ziemniaki
Frytki lub chipsy można zrobić również ze skórek ziemniaków, nie tylko z obranej bulwy. Pokrój skórki w paski, posmaruj oliwą z ulubionymi przyprawami i upiecz w piekarniku lub smaż jak zwykłe frytki. Będą chrupiące i pyszne.
Poza tym ziemniaczane skórki pomagają zmniejszyć obrzęki pod oczami spowodowane zmęczeniem czy stresem. Dlatego używaj ich jak płatków pod oczy.

Jabłka
Skórki jabłek można zostawić do wyschnięcia, a następnie przygotować napar. Wyschnięte skórki zanurz we wrzącej wodzie, odstaw na 5 minut, przefiltruj. Możesz wypić od razu lub wykorzystać do gotowania, wzbogacając potrawę o jabłkowy aromat.
Skórki jabłek są bogate w błonnik, dlatego są idealnym składnikiem smoothie. Można dodać mrożone skórki, aby podkręcić smak.

Cytryna
Skórki cytryny mają wiele zastosowań. Jednym z nich jest czyszczenie czajnika elektrycznego: zagotuj w czajniku wodę z posiekaną skórką cytryny, następnie dodaj pół szklanki octu i odstaw co najmniej na godzinę. Po kamieniu nie będzie śladu.
Wysusz cytrynowe skórki i za pomocą robota kuchennego rozdrobnij na drobny proszek. Trzymaj w słoiku i używaj jako przyprawy do różnych potraw, np. w słodyczach czy sałatkach. Sproszkowana cytryna doda świeżego, orzeźwiającego aromatu.
Sól cytrynowa – po wysuszeniu skórki z cytryny, wymieszaj ją z gruboziarnistą solą, przełóż do słoika i odłóż na kilka dni. Sól przejdzie w tym czasie aromatem i będzie gotowa do użycia.