
Domowe ciasteczka ziemniaczki
Składniki
ok. 500 g czerstwego ciasta lub herbatników
100 g masła
100 ml rumu (lub wódka, ajerkoniak, likier migdałowy)
2 łyżki kakao
50 g żurawiny (lub rodzynki, figi, pokruszone orzechy włoskie itp.)
cukier puder
słodka śmietanka
do obtaczania (opcjonalnie): mielone orzechy, wiórki kokosowe, kakao
Wykonanie
Ciasto lub herbatniki zemleć. Masło rozpuścić i przestudzić. Żurawinę lub rodzynki namoczyć w alkoholu. Odsączyć, a alkohol wlać do zmielonego ciasta. Następnie dodać pozostałe składniki i zagnieć ciasto dłońmi. Spróbować jak smakuje. Jeśli za mało słodkie, dodać cukru pudru. A jeśli zbyt suche i zagniatane z niego kulki rozpadają się, dodać słodką śmietankę. Uformować kulki i obtaczać dowolnie – orzechami, kakao, kokosem. Wstawić do lodówki, aby stężały.
Przepis Koła Gospodyń z Białki

Leśne szyszki z ryżu preparowanego i krówek
Składniki
25 dag margaryny
25 dag krówek
½ szklanki wody
1 szklanka cukru
3 łyżki kakao
2 szklanki mleka w proszku
15 dag ryżu preparowanego
Wykonanie
Rozpuścić margarynę , dodać cukier, kakao i wodę. Następnie dołożyć krówki i mieszać podgrzewając aż masa stanie się jednolita i gładka. Masę zdjąć z ognia i dodać do niej kilka kropli aromatu. Jeszcze ciepłą masę przełożyć do miski i połączyć z mlekiem w proszku. Dodać ryż preparowany i dokładnie wymieszać. Uformować szyszki.
Przepis Koła Gospodyń Wiejskich z Konaszówki

Ciasto kryształek
Składniki
6 galaretek (trzy różne kolory)
50 g żelatyny
1/2 litra śmietany kremówki
szklanka kefiru
szklanka cukru
cukier waniliowy
Wykonanie
Przygotować galaretki (każdy kolor osobno!). Po ostygnięciu pokroić je w kostkę. Żelatynę zalać 1/2 szklanki zimnej, przegotowanej wody i odstawić na pół godziny. Po tym czasie dolać do szklanki gorącą wodę, żeby żelatyna się rozpuściła. Śmietanę, kefir, cukier i cukier waniliowy zmiksować, dodać pokrojone w kostkę galaretki, ostrożnie dolać żelatynę, delikatnie wymieszać i szybko wylać na blachę. Poczekać aż stężeje.
Przepis Marii Cekiery

Ciasto „metrowiec”
Składniki na ciasto
7 jajek
1 i 1/2 szklanki cukru
szklanka mąki pszennej
szklanka mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki wody
2 łyżki kakao
Składniki na masę
kostka masła
1/2 kostki margaryny Kasi
szklanka cukru pudru
cukier wanilinowy
1/2 litra śmietany kwaśnej 18 proc.
Składniki na polewę czekoladową
1/2 kostki margaryny Kasi
5 łyżek śmietany kwaśnej
1/2 szklanki cukru
3 łyżki kakao
Wykonanie ciasta
Jajka utrzeć razem z cukrem na pulchną masę. Kiedy uzyskamy jednolitą konsystencję, dodać mąki, proszek do pieczenia i wodę. Wszystkie składniki połączyć. Nie zapomnieć o szczypcie soli. Tak przygotowane ciasto podzielić na dwie części – do jednej dodać kakao, do drugiej łyżkę mąki. Upiec dwa ciasta w wąskich foremkach. Po upieczeni ciasto pozostawić do wystygnięcia, następnie pokroić równe kromki. Złożyć ciasto na przemian – raz ciasto białe, następnie masa, potem ciasto ciemne. W taki sposób uzyskamy dwa ciasta o ciekawym kształcie.
Masa
Wszystkie składniki utrzeć. Przy wykonywaniu masy uważać, aby nie dodać zbyt dużo śmietany na raz, bo może się ściąć. Ważne, aby śmietana miała temperaturę pokojową – ułatwia to ucieranie razem z masłem.
Polewa
Wszystkie składniki polewy podgrzać aż do rozpuszczenia. Tak przygotowaną polewą posmarować obydwa ciasta i pozostawić do zastygnięcia. Można posypać kokosem. Ciasto kroimy na skos.
Przepis Koła Gospodyń Wiejskich z Woli Zabierzowskiej