Nasza Loteria

Smaki dzieciństwa. Drożdżowe ciasteczka „Eski”. Proste i pyszne [PRZEPIS]

opr. Magda Smoleń
Domowe ciasteczka drożdżowe "eski". Zobaczcie przepis!
Domowe ciasteczka drożdżowe "eski". Zobaczcie przepis! Fot. Joanna Tokarz
W sam raz do kawy! Drożdżowe ciasteczka „Eski” robi się błyskawicznie, a smakują wybornie! Zobaczcie przepis naszej Czytelniczki!

Przepis na drożdżowe ciasteczka „Eski” dostałam od teściowej. W jej zeszycie można znaleźć wiele smacznych deserów „jak z dzieciństwa” i ten właśnie taki jest – mówi Joanna Tokarz, autorka bloga „Kuchnia w czekoladzie”.

Składniki

  • 1 kg mąki pszennej tortowej 
  • 1 kostka margaryny (250 g) 
  • 250 g smalcu 
  • 80 g drożdży świeżych 
  • 4 żółtka 
  • 2 łyżki octu 
  • około 300 ml śmietany 18% 

 

Dodatkowo

  • cukier kryształ do posypania po wierzchu 

Wykonanie
Mąkę przesiać na stolnicę, dodać posiekaną margarynę oraz smalec i żółtka. Śmietanę rozmieszać z drożdżami. Siekając ciasto dodawać po odrobinie aż do całkowitego wykorzystania. Na końcu dodać ocet, posiekać i dobrze wyrobić.  
Ciasto podzielić na mniejsze części, które dłońmi uformować na długie, cienkie wałki- ich grubość nie powinna przekraczać 8 mm. Każdy wałek podzielić na mniejsze (ok. 10-12 cm).   
Z małych wałeczków uformować ciasteczka kształtem przypominające literę "S". Ciasteczka ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia pamiętając, by zachować odstępy pomiędzy nimi. Posypać cukrem kryształem i piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku do zrumienienia (15-20 minut w zależności od grubości ciastek).  

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Hummus z suszonymi pomidorami

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska