Przepis na drożdżowe ciasteczka „Eski” dostałam od teściowej. W jej zeszycie można znaleźć wiele smacznych deserów „jak z dzieciństwa” i ten właśnie taki jest – mówi Joanna Tokarz, autorka bloga „Kuchnia w czekoladzie”.
Składniki:
- 1 kg mąki pszennej tortowej
- 1 kostka margaryny (250 g)
- 250 g smalcu
- 80 g drożdży świeżych
- 4 żółtka
- 2 łyżki octu
- około 300 ml śmietany 18%
Dodatkowo
- cukier kryształ do posypania po wierzchu
Wykonanie
Mąkę przesiać na stolnicę, dodać posiekaną margarynę oraz smalec i żółtka. Śmietanę rozmieszać z drożdżami. Siekając ciasto dodawać po odrobinie aż do całkowitego wykorzystania. Na końcu dodać ocet, posiekać i dobrze wyrobić.
Ciasto podzielić na mniejsze części, które dłońmi uformować na długie, cienkie wałki- ich grubość nie powinna przekraczać 8 mm. Każdy wałek podzielić na mniejsze (ok. 10-12 cm).
Z małych wałeczków uformować ciasteczka kształtem przypominające literę "S". Ciasteczka ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia pamiętając, by zachować odstępy pomiędzy nimi. Posypać cukrem kryształem i piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku do zrumienienia (15-20 minut w zależności od grubości ciastek).
