https://gazetakrakowska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Smaki dzieciństwa. Drożdżowe ciasteczka „Eski”. Proste i pyszne [PRZEPIS]

opr. Magda Smoleń
Domowe ciasteczka drożdżowe "eski". Zobaczcie przepis!
Domowe ciasteczka drożdżowe "eski". Zobaczcie przepis! Fot. Joanna Tokarz
W sam raz do kawy! Drożdżowe ciasteczka „Eski” robi się błyskawicznie, a smakują wybornie! Zobaczcie przepis naszej Czytelniczki!

Przepis na drożdżowe ciasteczka „Eski” dostałam od teściowej. W jej zeszycie można znaleźć wiele smacznych deserów „jak z dzieciństwa” i ten właśnie taki jest – mówi Joanna Tokarz, autorka bloga „Kuchnia w czekoladzie”.

Składniki

  • 1 kg mąki pszennej tortowej 
  • 1 kostka margaryny (250 g) 
  • 250 g smalcu 
  • 80 g drożdży świeżych 
  • 4 żółtka 
  • 2 łyżki octu 
  • około 300 ml śmietany 18% 

 

Dodatkowo

  • cukier kryształ do posypania po wierzchu 

Wykonanie
Mąkę przesiać na stolnicę, dodać posiekaną margarynę oraz smalec i żółtka. Śmietanę rozmieszać z drożdżami. Siekając ciasto dodawać po odrobinie aż do całkowitego wykorzystania. Na końcu dodać ocet, posiekać i dobrze wyrobić.  
Ciasto podzielić na mniejsze części, które dłońmi uformować na długie, cienkie wałki- ich grubość nie powinna przekraczać 8 mm. Każdy wałek podzielić na mniejsze (ok. 10-12 cm).   
Z małych wałeczków uformować ciasteczka kształtem przypominające literę "S". Ciasteczka ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia pamiętając, by zachować odstępy pomiędzy nimi. Posypać cukrem kryształem i piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku do zrumienienia (15-20 minut w zależności od grubości ciastek).  

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kulinaria

Polecane oferty
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska