
Starasz się zdrowo odżywiać? Oto 10 rodzajów kaszy, z którymi warto się zaprzyjaźnić.

Kasza jaglana
Kasza jaglana pochodzi z łuskanego ziarna prosa. Ma w sobie dużo łatwo przyswajalnego białka. Zawarte w niej węglowodany trawione są powoli, co daje uczucie sytości przez wiele godzin. Zawarta w kaszy krzemionka wzmacnia włosy i paznokcie. Kasza jaglana jest źródłem witaminy B,E, żelaza, miedzi i lecytyny. Znakomicie sprawdza się w diecie bezglutenowej. Dodatkowo ma właściwości odkwaszające organizm.

Kasza gryczana
Ten popularny dodatek do gulaszów, jest bardzo interesującym przypadkiem! Zawiera podobną ilość białka co rośliny strączkowe. Jest bogata w witaminy (B ,B3,B5, E, PP witaminę E, ale także PP, kwas foliowy) i składniki mineralne (żelazo, miedź, cynk, fosfor bór, jod i krzem). Włączenie kaszy gryczanej do jadłospisu polecane jest diabetykom oraz osobom na diecie bezglutenowej.

Kasza Bulgur
Kaszę bulgur otrzymuje się z pszenicy. Stanowi znakomity składnik sałatek i farsz do warzyw. Jest idealnym posiłkiem dla osób zestresowanych, a to dzięki magnezowi i witaminom z grupy B, które odpowiadają za prawidłowe działanie układu nerwowego. Zawiera dużą ilość nienasyconych kwasów tłuszczowych i minerałów. Bogata w błonnik kasza wspomaga działanie układu trawiennego i odchudzanie.