
Kasza jęczmienna
Kasza jęczmienna to bogate źródło błonnika, przez co zalecana jest osobom z problemami trawiennymi. Podobnie jak pozostałe kasze jest bogatym źródlem kwasu foliowego, witamin z grupy B, krzemu i magnezu.
Ten zdrowy przysmak staje się niestety bardzo kaloryczny w połączeniu z ciężkimi sosami mięsnymi.

Kasza manna
Kasza manna kojarzona jest głównie ze śniadaniami dla dzieci, ale jej zalety docenią również dorośli. Jest lekkostrawnym źródłem jodu i żelaza. Zawiera również potas, magnez oraz witaminy: B1,B2, B6, C i PP.

Kasza orkiszowa
Kasza orkiszowa to wciąż mało doceniany przez Polaków typ kaszy. A szkoda! Orkisz ma działanie przeciwzapalne i dodaje energii osobom przemęczonym. Skutecznie obniża poziom choresteloru we krwi. Wysoki poziom białka sprawia, że jest to idealny produkt dla osób uprawiających sport.
Dodatkowo zawiera podobne składniki odżywcze co popularna kasza jaglana.

Komosa ryżowa
Osobom odwiedzającym anglojęzyczne strony internetowe komosa ryżowa znana jest pod nazwą quinoa. Ta odmiana kaszy zdobywa ostatnio wielką popularność. Jest źródłem pełnowartościowego białka, zawiera dobroczynne dla organizmu flawonoidy (przeciwutlenacze) i aminokwasy, witaminy z grupy B oraz błonnik.