W skrócie
Szukasz nowego pomysłu na surówkę z marchewką? Dziś mam dla ciebie coś oryginalnego i niezwykle smacznego. To surówka z marchewką i imbirem, którą można zjeść w wielu restauracjach i barach z koreańską kuchnią. Przepis jest bardzo prosty, a wszystkie składniki łatwe do kupienia. Kiedy pierwszy raz jadłam tę surówkę, byłam zaskoczona, jaka jest pyszna. Żałowałam, że wcześniej nie pomyślałam o tym, aby dodać imbir do marchewki. To połączenie jest doskonałe! Z pewnością przypadnie do gustu zwolennikom wyrazistych, orientalnych smaków. Jeśli więc znudziła ci się tradycyjna surówka z marchewki i jabłka albo pora, wypróbuj mój przepis na marchewkę po koreańsku.
Surówka z marchewką i imbirem – przepis jak z koreańskiego baru
Czas przygotowania: 15 minut
Porcja: 4 osoby
Poziom trudności: łatwe
Składniki:
- 4 marchewki,
- łyżeczka startego imbiru,
- ząbek czosnku,
- szczypiorek,
- łyżeczka sosu sojowego,
- łyżeczka oleju sezamowego,
- łyżeczka octu,
- łyżeczka cukru,
- ziarna sezamu (opcjonalnie).
Może cię także zainteresuje:
Jak zrobić surówkę z marchewki z imbirem?
- W miseczce wymieszałam zaprawę: olej sezamowy, sos sojowy, ocet i cukier.
- Do miseczki z zaprawą dodałam starty imbir oraz czosnek. Wymieszałam i odstawiłam.
- Marchewkę starłam na tarce do julienne. Zalałam zaprawą i wymieszałam.
- Surówkę posypałam posiekanym szczypiorkiem i ziarnami sezamu.
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie.
ObserwujStronaKuchni.pl!
Ciasto popapraniec
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?