
Sałatka ziemniaczana z kiszonym ogórkiem Anety Łańcuchowskiej
Składniki (porcja dla dwóch osób):
3 ziemniaki sałatkowe (250 g)
3 ogórki kiszone (150 g)
2 łyżki jogurtu naturalnego (30 g)
mała czerwona cebula
sól, pieprz
koperek (garść)
Sposób wykonania:
Ziemniaki ugotuj w skórce, wystudź i obierz. Pokrój je w drobną kostkę i dodaj ogórka pokrojonego w cienkie plasterki. Dodaj do miski dwie łyżki jogurtu oraz pokrojoną w kosteczkę cebulę. Całość wymieszaj. Na koniec dopraw solą, pieprzem i posiekanym świeżym koperkiem.

Sałatka brazylijska z sałatą, pomarańczami i krewetkami
Składniki
1 woreczek mieszanki sałat z kapustą białą i kukurydzą (np. Brasiliana mix Eisberg)
6 krewetek koktajlowych
1 garść prażonych orzechów nerkowca
½ czerwonej cebuli
1 pomarańcza
1/3 pęczka kolendry
1 łyżka masła
sok z ½ limonki
4 łyżki oliwy z oliwek
sól morska
pieprz
Wykonanie
Posolone krewetki skropić limonką i usmażyć na maśle. Do miski wsypać mieszankę sałat, dodając pokrojoną na cząstki pomarańczę, posiekaną kolendrę, cebulę
i orzechy. Całość polać oliwą, przyprawić do smaku i dokładnie wymieszać. Na koniec, na wierzch sałatki, wyłożyć przestudzone krewetki.

Sałatka z ziemniaków, fasoli i ogórków Agnieszki Delkowskiej
Składniki
szklanka ugotowanej, białej fasoli typu Jaś
kilka młodych ziemniaków, ugotowanych i pokrojonych w kostkę
2 ogórki kiszone pokrojone w kostkę
cebulka dymka drobno posiekana
1/4 szklanki oleju
łyżka musztardy
Wykonanie
Ziemniaki i ogórka wymieszać razem, a następnie z ugotowaną fasolą. Dodać posiekaną drobno dymkę. Olej wymieszać z musztardą i wlać do warzyw. Wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem.