MKTG SR - pasek na kartach artykułów
6 z 11
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Makaronowe muszle ze szpinakiem i bryndzą Agnieszki...
fot. Paweł Epler

Szpinak - przepisy. TOP 10 dań ze szpinakiem naszych Czytelników [PRZEPISY]

Makaronowe muszle ze szpinakiem i bryndzą Agnieszki Delkowskiej

Składniki
opakowanie makaronu duże muszle
ok. 3 kg pomidorów dobrej jakości
czerwona papryka
2 cebule
5 ząbków czosnku (lub mniej, jeśli ktoś nie lubi)
szklanka bulionu drobiowego
3 pęczki świeżego szpinaku lub dwa opakowania mrożonego
jajko
40 dag bryndzy owczej, kostka fety lub półtłusty twaróg
sól, pieprz
gałka muszkatołowa
ser do posypania - oscypek, dziugas, inny ulubiony

Wykonanie

Sos. Pomidory obrać ze skóry i pozbawić pestek. Paprykę upiec w piekarniku „na czarno”, wsadzić do miski, miskę przykryć szczelnie folią i po ostudzeniu obrać paprykę ze skóry. Cebulę i czosnek drobno posiekać. W garnku z grubym dnem rozgrzać 2 łyżki oleju, podsmażyć na nim cebulę i czosnek. Dodać obrane pomidory i bez pestek, obraną paprykę i chwilę poddusić. Po 15 minutach dolać bulion i zmiksować sos blenderem. Doprawić solą, pieprzem, szczyptą cukru i odrobiną cynamonu.
Nadzienie do makaronu. Szpinak przesmażyć na odrobinie oliwy, dodać ząbek czosnku, sól, pieprz i szczyptę gałki. Odstawić do ostudzenia. Dowolny ser zmiksować z solą, pieprzem, jajkiem i jednym ząbkiem czosnku. Dodać szpinak. Można zostawić szpinak w dużych kawałkach lub - tak jak ja - zmiksować wszystko na gładką pastę. Do pasty dodać garść startego sera, którym będziemy posypywać makaron. Wymieszać.
Na dno naczynia do zapiekania wylać sos, tak żeby przykrył dokładnie dno. Surowy makaron nadziać farszem. Makaron ułożyć na sosie. W miejsca między makaronem dolać sos. Foremkę przykryć folią aluminiową i wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Piec 20 min. Po tym czasie ściągnąć folię, makaron posypać serem i dać jeszcze na 10 minut do pieca. Wyciągnąć i odstawić na 10 minut, żeby lekko przestygło i masa się ściągnęła. Posypać ulubionymi ziołami, szczypiorkiem, rzeżuchą, kiełkami.

Zobacz również

Flamingi z wrocławskiego ZOO mają nowy pawilon. Zobaczcie zdjęcia z przeprowadzki!

NOWE
Flamingi z wrocławskiego ZOO mają nowy pawilon. Zobaczcie zdjęcia z przeprowadzki!

Jens Gustafsson:  Zawodnicy zostawili mnóstwo zdrowia na boisku w Mielcu

Jens Gustafsson: Zawodnicy zostawili mnóstwo zdrowia na boisku w Mielcu

Polecamy

Były piłkarz Cracovii w nowej roli. Jedzie na mistrzostwa Europy

Były piłkarz Cracovii w nowej roli. Jedzie na mistrzostwa Europy

PTTK zaprasza: nie siedź w domu! Wybierz się na wycieczkę

PTTK zaprasza: nie siedź w domu! Wybierz się na wycieczkę

Gdzie spędzić Dzień Dziecka na Dolnym Śląsku? Zobacz najciekawsze atrakcje dla dzieci

Gdzie spędzić Dzień Dziecka na Dolnym Śląsku? Zobacz najciekawsze atrakcje dla dzieci