1 z 7
Przewijaj galerię w dół
Pasty do kanapek to doskonały pomysł na pyszne śniadanie.
fot. pixabay.com

Pasty do kanapek to doskonały pomysł na pyszne śniadanie.

2 z 7
Buraczana pasta z tymiankiem i orzechami włoskimi...
fot. materiały prasowe

Buraczana pasta z tymiankiem i orzechami włoskimi

Składniki

5 buraków
2 łyżki oliwy
1 ząbek czosnku
2 łyżki mleka koksowego
świeży tymianek
sok z połowy cytryny
75 g orzechów włoskich Chandler Bakalland
natka pietruszki
sól i pieprz do smaku

Wykonanie
Buraki dokładnie umyć, zawinąć pojedynczo w folię aluminiową, polać oliwą i sokiem z cytryny i włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na ok. 30 minut. Upieczone buraki wystudzić. Następnie przełożyć je do osobnego naczynia, dodać mleko kokosowe, świeży tymianek, orzechy włoskie, czosnek, przyprawy i zblendować na gładką masę.
W zależności od potrzeby gotową pastę można doprawić sokiem z cytryny. Pasta najlepiej smakuje na ciemnym pieczywie (np. na grzankach) z dodatkiem posiekanej natki pietruszki i posypana dodatkowo orzechami włoskimi.

3 z 7
Letnia pasta jajeczna Agnieszki Delkowskiej...
fot. Paweł Epler

Letnia pasta jajeczna Agnieszki Delkowskiej

Składniki
400 g białego sera półtłustego
7 jajek ugotowanych na twardo
dwa pęczki szczypiorku
2 pęczki rzodkiewki
1/2 pęczka koperku
pęczek cebulki dymki (razem z białą częścią)
1/2 szklanki gęstej, kwaśnej śmietany
2 łyżki majonezu
4 łyżki startego na drobnych oczkach sera żółtego
sól, pieprz

Wykonanie

Ser rozgnieść widelcem. Do rozgniecionego sera dodać drobno pokrojone rzodkiewki, szczypiorek, koperek i dymkę razem z cebulkami. Jajka zetrzeć w całości na grubych oczkach tarki i dodać do sera. Dołożyć ser żółty, śmietanę i majonez. Doprawić solą i sporą ilością pieprzu. Jeśli jest „za suche”, dodać śmietanę.

4 z 7
Twarożek migdałowy z suszoną żurawiną...
fot. materiały prasowe

Twarożek migdałowy z suszoną żurawiną

Składniki

100 g twarogu
1 opakowanie jogurtu greckiego
100 g Żurawiny z sokiem z granatu Bakalland
100 g Migdałów Bakalland
sól i pieprz do smaku

Wykonanie
Do naczynia przełożyć twaróg i wymieszać go z jogurtem greckim. Następnie dodać namoczone wcześniej migdały i wszystko delikatnie zblendować na gładką masę. Przyprawić solą i pieprzem do smaku. Twarożek wyłożyć na wcześniej podpieczone w piekarniku połówki bułek z sezamem. Całość posypać suszoną żurawiną.

Pozostały jeszcze 2 zdjęcia.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Małopolskie wsparcie dla Trzaskowskiego. Mocna delegacja na krakowskim Rynku

Małopolskie wsparcie dla Trzaskowskiego. Mocna delegacja na krakowskim Rynku

Poważny wypadek na A4. Utrudnienia mogą potrwać nawet do rana!

AKTUALIZACJA
Poważny wypadek na A4. Utrudnienia mogą potrwać nawet do rana!

Wybrano najpiękniejszą krakowiankę. Gabriela Starosielec z koroną!

Wybrano najpiękniejszą krakowiankę. Gabriela Starosielec z koroną!

Zobacz również

Niezwykły Dzień Dziecka w Alvernia Planet. Harry Potter i Wielkie Turniej Magiczny

Niezwykły Dzień Dziecka w Alvernia Planet. Harry Potter i Wielkie Turniej Magiczny

Poważny wypadek na A4. Utrudnienia mogą potrwać nawet do rana!

AKTUALIZACJA
Poważny wypadek na A4. Utrudnienia mogą potrwać nawet do rana!