Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów
2 z 5
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Jak zrobić purée z dyni?...
fot. Anna Daniluk

Tarta dyniowa na obiad. Szybki przepis na sycącą tartę dyniową. Zobacz przekąskę na jesienne dni

Purée z dyni

Jak zrobić purée z dyni?
Dynię np.: hokkaido należy umyć i pokroić w ćwiartki. Warzywo należy położyć na blasze z papierem do pieczenia i delikatnie polać olejem. Pokrojoną dynię należy wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°Celsjusza i piec przez około 20 minut. Dynia powinna się zarumienić i wyraźnie zmięknąć. Dynię należy wyjąć i zostawić do wystudzenia. Następnie należy je zmiksować blenderem ręcznym lub kielichowym na gładki przecier. Warto wiedzieć, że dynię hokkaido można jeść razem ze skórką. Jeśli przecier z dyni będzie zbyt gęsty, można dolać około 1/3 szklanki wody. Takie purée z dyni przyda się do zrobienia ciast, zup lub sosów.

Zobacz również

Dąbrowa Górnicza. Tak powstaje S1. Ważne zmiany dla kierowców

Dąbrowa Górnicza. Tak powstaje S1. Ważne zmiany dla kierowców

Radni PiS z Chojnic opuścili pierwszą sesję nowej rady miejskiej. Znamy powód

Radni PiS z Chojnic opuścili pierwszą sesję nowej rady miejskiej. Znamy powód

Polecamy

Świątek w Rzymie wpadła w szał smakowania włoskiej kuchni

Świątek w Rzymie wpadła w szał smakowania włoskiej kuchni

Najlepsi strzelcy zachodniej V ligi po 23. kolejce. Małe różnice w czołówce

Najlepsi strzelcy zachodniej V ligi po 23. kolejce. Małe różnice w czołówce

Jan-Krzysztof Duda i Magneus Carlsen w jednej drużynie na mistrzostwach

Jan-Krzysztof Duda i Magneus Carlsen w jednej drużynie na mistrzostwach