
Osoby cierpiące na SIBO i IBS powinny unikać jabłek
Zespół rozrostu bakteryjnego jelita cienkiego, zespół przerostu flory bakteryjnej jelita cienkiego, dysbakterioza przewodu pokarmowego– zespół chorobowy przebiegający z nadmiernym rozrostem w jelicie flory bakteryjnej typowej dla jelita grubego, który powoduje zaburzenia trawienia oraz wchłaniania pokarmów, a zwłaszcza tłusczów i witaminy B12. Osoby z tymi dolegliowościami powinny unikać jabłek.

Wzdęcia - przeciwskazaniem do jedzenia jabłek
Pektyny zawarte w jabłkach mogą wywoływać wzdęcia. Związki te ulegają fermentacji w jelicie grubym. Dlatego osoby, które chorują na zespół jelita drażliwego objawiający się głównie wzdęciami, nie powinny jeść zbyt dużo jabłek.

Cukrzyca - chorzy na cukrzycę powinni unikać jabłek
Diabetycy typu II powinni unikać owoców suszonych (np. śliwek, bananów, jabłek), gdyż zawierają one znacznie więcej cukru niż świeże owoce.

Osoby cierpiące na ostre zapalenie układu pokarmowego i wrzody powinny unikać jabłek
Osoby, u których występują wrzody lub zapalnie układu pokarmowego ze względu na wysoką zawartość błonnika w jabłkach powinny unikać ich jedzenia.