Przepisem na łatwe pączki z ziemniaków podzieliła się nasza Czytelniczka Katarzyna Kośmieder, autorka bloga W kuchni Katie.
Składniki na około 20-25 pączków
- 500 g ziemniaków
- 100 g masła
- 100 g drożdży
- 100 g cukru
- 4 jajka
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 800-900 g mąki pszennej
- 1 litr oleju do smażenia (np. rzepakowego)
- 300 g marmolady (z dzikiej róży)
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Wykonanie
Ziemniaki obrać, umyć, ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić i jeszcze ciepłe przepuścić przez praskę. Do ciepłych ziemniaków dodać masło, dokładnie wymieszać.
Do małej miseczki pokruszyć drożdże, dodać do nich odrobinę ciepłej wody (lub mleka) i łyżeczkę cukru. Dokładnie wymieszać.
Do ciepłych ziemniaków dodać jajka, cukier, cukier wanilinowy i rozpuszczone drożdże. Dokładnie wymieszać.
Do ciasta dodać przesianą mąkę – wyrobić ciasto na pączki.
Mąki należy dodać tyle, aby ciasto nie kleiło się do rąk.
Przełożyć uformowaną kulę ciasta do miski, przykryć czystą ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Ciasto powinno tylko podwoić swoją objętość. Z przerośniętego ciasta pączki mogą się nie udać.
Z gotowego ciasta uformować na dłoniach nieduże placki (dłonie posmarować odrobiną oleju, aby ciasto nie kleiło się do rąk), położyć na nie łyżeczkę konfitury różanej. Następnie uformować kulki i odłożyć je na stolnicę oprószoną mąką. Pozostawić surowe pączki na stolnicy przykryte ściereczką na około 10 minut.
W dużym garnku rozgrzać olej (ale tak by nie był bardzo gorący) i smażyć pączki z obu stron na złoty, rumiany kolor.
Usmażone pączki przełożyć na talerz wyłożony ręcznikami papierowym, aby odsączyć z nich nadmiar tłuszczu.
Wystudzone pączki podawać posypane cukrem pudrem.
Zobacz koniecznie!
