
Cukiernia Wadowice, ul. Studencka 1 oraz Kordylewskiego
Jak co roku w tłusty czwartek Cukiernia Wadowice zmienia się w manufakturę wyrabiającą pączki, powstające na bazie naturalnych składników. Formowane ręcznie z nadzieniem z domowej konfitury owocowej lub różanej. Na górze lukier, cukier puder lub naturalna czekolada przywołują niezapomniany smak z dzieciństwa.

Cukiernia Hawełka
Rynek Główny 34
Spadkobiercy tradycji Antoniego Hawełki przygotowują pyszne wypieki według tradycyjnych przepisów. Tutejszy cukiermistrz poleca przede wszystkim przepyszne pączki z cukrem pudrem, lukrem i skórką pomarańczową nadziewane konfiturą z dzikiej róży. Do wyjątkowego i niespotykanego nigdzie indziej smaku przywiązanych jest od lat wielu krakowian.

Pracownia Cukiernicza
Starowicz, ul. Wawrzyńca 32
Firma Andrzeja Starowicza nawiązuje do cukierniczych tradycji Kazimierza. Stare procedury i receptury wzbogacane są o nowoczesne smaki i innowacyjne pomysły. Oprócz pączków z prawdziwą dziką różą (2.5 zł za sztukę) przygotowano tu m.in. ulubione pączki snowboardzistów - z adwokatem w czekoladzie oraz, oraz wyjątkowe pączki św. Wawrzyńca - pieczone na ruszcie, ze śliwką węgierką i powidłem śliwkowym.

Cukiernia Wojciech Wilk, ul. Królowej Jadwigi 254,ul. Na Błonie 1b, ul. Długa 69
W 1967 roku Wojciech Wilk rozpoczął pracę w cukierni przy ul. Królowej Jadwigi. W tym roku święci więc jubileusz 50-lecia działalności. Od 1978 r. pracownia nazywa się „Cukiernia Wojciech Wilk”. Można tam skosztować pysznych pączków. Na co dzień tutejsi cukiernicy oferują także wszelkiego rodzaju słodkie wypieki, m.in. ciasta i torty na przyjęcia i wesela.