Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów
3 z 8
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Smażone produkty spożywcze są bogate w grupę cząsteczek...
fot. rawpixel.com/freepik

To najgorsze produkty dla twojego układu odpornościowego. Nie jedz ich, jeśli nie chcesz chorować

Smażona żywność

Smażone produkty spożywcze są bogate w grupę cząsteczek zwanych końcowymi produktami zaawansowanej glikacji (AGE). AGE powstają, gdy cukry reagują z białkami lub tłuszczami podczas gotowania w wysokiej temperaturze (np. podczas smażenia). Jeśli ich poziom w organizmie jest zbyt wysoki, AGE mogą przyczyniać się do stanów zapalnych i uszkodzeń komórek.

Dieta bogata w AGE może zwiększać podatność na choroby i zwiększać ryzyko wystąpienia schorzeń takich jak zespół metaboliczny, niektóre nowotwory i choroby serca. Spożycie AGE można ograniczyć, zmniejszając ilość zjadanych frytek, chipsów czy smażonego mięsa (np. kurczaka, boczku, ryb).

Zobacz również

Lechia z przytupem weszła do elity! Szymon Grabowski: Jeśli wracać to w takim stylu

Lechia z przytupem weszła do elity! Szymon Grabowski: Jeśli wracać to w takim stylu

Arsenal pokonał Manchester United, Old Trafford przeciekało, chwile Kiwiora

Arsenal pokonał Manchester United, Old Trafford przeciekało, chwile Kiwiora

Polecamy

,,Bez znieczulenia'': Zenek może już szykować koncert

,,Bez znieczulenia'': Zenek może już szykować koncert

Niestety, Polak nie powtórzy sukcesu sprzed roku. Bolesna porażka w Rzymie!

Niestety, Polak nie powtórzy sukcesu sprzed roku. Bolesna porażka w Rzymie!

Przygotowania do eurowyborów wrą, ale udało się. Ślub polityka z piękną modelką

Przygotowania do eurowyborów wrą, ale udało się. Ślub polityka z piękną modelką