
Ogórki są dobrą propozycją dla diabetyków
Ogórki, to obok sałaty i pomidora, jedne z warzyw o najniższym indeksie glikemiczny, który wynosi zaledwie 15. Są więc bardzo bezpiecznym produktem w diecie osób z zaburzeniami metabolicznymi. Wstępne badania przeprowadzane na zwierzętach pokazują ponadto, że jedzenie ogórków może pomóc w obniżeniu poziomu glukozy we krwi i zapobiec niektórym powikłaniom cukrzycy typu 2.

Ogórki wzmacniają kości
Jeden, nieobrany ogórek średniej wielkości (300 g) pokrywa 62 proc. dziennego zapotrzebowania na witaminę K. Jest ona odpowiedzialna w organizmie m.in. za prawidłową krzepliwość krwi, uczestniczy w regulacji gospodarki wapniowo-mineralnej oraz metabolizmie tkanki kostnej, działa także przeciwmiażdżycowo. Jej niedobory mogą skutkować problemami z gojeniem ran oraz obniżoną mineralizacją kości, która może prowadzić osteoporozy.

Ogórki wspierają pracę serca i pomagają regulować poziom ciśnienia
Przeciwutleniacze zawarte w ogórkach zmniejszają stres oksydacyjny, dzięki czemu mogą zmniejszać ryzyko wystąpienia niektórych chorób autoimmunologicznych, nowotworowych oraz chorób serca i płuc. Dzięki zawartości błonnika, potasu i magnezu, regularne spożywanie ogórków wspomaga regulację poziomu ciśnienia krwi.

Ogórki regulują pracę jelit
Dzięki dużej zawartości wody (ok. 96 proc.) ogórki usprawniają pracę jelit poprawiając konsystencję stolca i ułatwiając jego przemieszczanie. Są szczególnie polecane dla osób cierpiących na zaparcia. Ze względu na obecność błonnika, pomagają regulować i zwiększać częstość wypróżnień.