Top 10 deserów i ciast z jabłkami naszych Czytelników [PRZEPISY]
Bułki paryskie z jabłkiem Anny Cyganik-Idęć
Składniki na ciasto
400 g mąki pszennej
150 ml mleka
30 g świeżych drożdży
1/2 szklanki cukru (ok. 100 g)
jajko
50 g rozpuszczonego masła
szczypta soli
Składniki na farsz
4 duże jabłka (najlepiej szara reneta)
100 ml śmietany kremówki (30 lub 36 proc.)
1,5 łyżki mąki ziemniaczanej jajko
łyżka masła 2 łyżki wody
3 łyżki cukru
szczypta cynamonu
Dodatkowo
żółtko z 3 łyżkami mleka do posmarowania
lukier do polania, cukier puder do posypania (opcjonalnie)
Wykonanie
Ciasto. Drożdże rozkruszyć do ciepłego mleka, dodać łyżeczkę cukru i mąki, wymieszać i zostawić do podrośnięcia. Mąkę przesiać do miski, dodać podrośnięty zaczyn, cukier, jajko, szczyptę soli. Wyrobić ciasto. Dodawać powoli stopione masło i ponownie wyrobić. Przykryć i poczekać, aż podwoi objętość.
Masa. Jabłka obrać i pokroić w kostkę. W rondelku rozpuścić masło i dodać do niego jabłka, do których dodać wodę z cukrem. Podgrzewać ok. 5 minut, dodać śmietanę wymieszaną z jajkiem i mąką. Podgrzewać jeszcze kilka minut, aż masa zgęstnieje.
Ciasto wyjąć na stolnicę oprószoną mąką i rozwałkować na prostokąt o grubości ok. 0,5 cm. Podzielić go na 12 części (całość na 4 paski, a każdy z tych pasków na 3 części). Na każdym prostokącie (ok. 3 cm od krótszego boku) ułożyć masę jabłkową (ok. 1-1,5 łyżki). Drugą stronę ciasta pokroić na cienkie paski. Nadzienie przykryć (choćby częściowo) niepokrojoną częścią ciasta i ułożyć na nim paski z ciasta. Bułeczki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odłożyć do podrośnięcia na ok. 15-30 minut. Posmarować drożdżówki żółtkiem rozbełtanym z 2-3 łyżkami mleka. Piec ok. 12-15 minut w temperaturze 180 stopni.