
Spaghetti a la carbonara z boczkiem, pieczarkami i tartym parmezanem
Składniki
15 dag wędzonego boczku
10-15 dag pieczarek
mała śmietana 30-proc.
żółtko
sól, pieprz
makaron spaghetti (ok. pół opakowania)
tarty parmezan
Wykonanie
Nastawić wodę na makaron i ugotować go zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Boczek pokroić w drobną kostkę, smażyć na rozgrzanej patelni (bez tłuszczu). Gdy już się podsmaży, dodać drobno pokrojone pieczarki.
Dodać sól i pieprz. Smażyć aż odparuje woda z grzybów. Na patelnię wlać śmietanę 30-proc., mocno podgrzać. Rozbełtać żółtko w osobnym naczyniu. Zmniejszyć ogień pod patelnią i powoli lać żółtko intensywnie mieszając.
Polać sosem makaron, posypać serem. Podawać od razu.
Przepis Katarzyny Skuty

Papryka faszerowana ryżem, pieczarkami i ogórkiem konserwowym
Składniki:
4 papryki czerwone
1 saszetka ryżu kolorowego
250 g pieczarek
1 cebula
4 ogórki konserwowe
50 g sera żółtego
1 szklanka bulionu warzywnego
oliwa
sól
pieprz
zioła prowansalskie
Wykonanie:
Ryż kolorowy gotować około 20 minut w osolonej wodzie. Pieczarki oraz cebulę pokroić w kostkę. Razem smażyć przez około 5 minut na oliwie. Ogórki konserwowe pokroić w kostkę.
Ryż, pieczarki oraz ogórki przełożyć do miski. Dokładnie połączyć wszystkie składniki. Farsz doprawić do smaku solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.
Z papryk odkroić wierzchołki. Usunąć gniazda nasienne. Wgłębienia wypełnić farszem. Ser żółty pokroić w paski. Kawałki sera ułożyć na farszu. Papryki przykryć odciętym wierzchołkami. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym, zalać bulionem i piec około 50 minut w temperaturze 180 stopni.
Przepis Katarzyny Jaworek, autorki bloga „Tradycyjna kuchnia Kasi”

Przepis na risotto z pieczarkami i oliwą truflową
Składniki
6 łyżek oliwy z oliwek
1 cebula
300 g świeżych pieczarek
300 g ryżu arborio
150 ml wina białego wytrawnego
1 l bulionu warzywnego
2 ząbki czosnku
3 gałązki świeżego tymianku
150 g sera Aldamer MSM Mońki
2 łyżki oliwy truflowej
Wykonanie
Na patelni rozgrzać 3 łyżki oliwy z oliwek, dodać pokrojoną w kostkę cebulę i podsmażyć na lekko złoty kolor. Następnie dodać pokrojone w plasterki pieczarki, posolić, poddusić przez kilkanaście minut i odstawić.
Do osobnej patelni lub rondla wlać kolejne 3 łyżki oliwy, wsypać ryż, wymieszać i krótka chwilę smażyć. Następnie wlać połowę wywaru warzywnego i często mieszając gotować na wolnym ogniu. Gdy ryż wchłonie wywar, dolać wino, kolejną część wywaru i dalej gotować, aż ryż będzie prawie miękki. Pod koniec dodać wcześniej przygotowane pieczarki z cebulą, posiekany czosnek, sól, pieprz do smaku i listki tymianku. Całość wymieszać, przykryć pokrywką i odstawić na kilka minut.
Gorące risotto wyłożyć na talerze, posypać utartym serem i skropić oliwą truflową.
Przepis Roberta Muzyczki

Placuszki z kurczakiem, pieczarkami i kapustą kiszoną
Składniki
1 filet z piersi kurczaka
150g kapusty kiszonej
4 pieczarki
1 cebula
1/2 pęczka natki pietruszki
2 jajka
rozmaryn suszony
sól
pieprz
olej do smażenia
Wykonanie
Filet z piersi kurczaka pokroić w małą kostkę. Z kapusty kiszonej odcisnąć sok. Kapustę drobno pokroić. Cebulę oraz pieczarki obrać i pokroić w małą kostkę. Natkę pietruszki drobno posiekać.
Kurczaka, kapustę, pieczarki, cebulę oraz natkę pietruszki przełożyć do miski. Dodać jajka oraz przyprawy. Dokładnie wymieszać. Z masy uformować owalne, lekko spłaszczone placuszki.
Placuszki smażyć na rozgrzanym oleju, na rumiano z dwóch stron. Podawać z ziemniakami i surówką.
Przepis Katarzyny Jaworek, autorki bloga „Tradycyjna kuchnia Kasi”