13 z 17
Składniki na naleśniki (8-10 sztuk): ...
fot. Fot. Stanisław Romek

Krokiety z kapustą i pieczarkami

Składniki na naleśniki (8-10 sztuk): 
230 g mąki 
230 ml mleka 
2 jajka 
180 ml wody mineralnej gazowanej 
szczypta soli 
2 łyżki oleju

Fasz:
2 cebule 
2 łyżki masła 
500 g pieczarek 
500 g białej kapusty 
pieprz, sól

Dodatkowo
bułka tarta i olej do smażenia

Wykonanie 
Farsz. Kapustę pokroić na mniejsze kawałki i ugotować do miękkości. Ugotowaną kapustę wystudzić i pokroić na drobne kawałki. W garnku rozpuścić 1 łyżkę masła i wrzucić pokrojoną 1 cebulę. Gdy cebula się zeszkli - dorzucić kapustę i dusić ok. 15 minut.  
W międzyczasie w drugim garnku na 1 łyżce masła usmażyć na drugiej cebuli drobno pokrojone pieczarki. Gdy pieczarki i kapusta są gotowe połączyć wszystko razem, przyprawić i zostawić do ostygnięcia. 
Naleśniki. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać ze sobą na jednolitą masę. Ciasto musi być lejące i bez grudek. Naleśniki usmażyć na dobrze rozgrzanej patelni i jeżeli jest konieczność to dodać odrobinę oleju. Naleśniki powinny być cienkie i usmażone z obu stron. Z masy naleśnikowej zostawić 1 chochelkę ciasta. 
Na każdy naleśnik dać farsz kapuściano-pieczarkowy, boki złożyć do środka i zwinąć w rulon. Krokieta zamoczyć w cieście naleśnikowym, a następnie obtoczyć w bułce tartej i usmażyć z każdej strony  na rozgrzanym oleju do uzyskania brązowego koloru. 
Przepis Magdaleny i Stanisława Romków, autorów bloga "Kuchenne wariacje"

14 z 17
SKŁADNIKI:...
fot. Fot. Katarzyna Jaworek

Zapiekane bułki faszerowane szynką, pieczarkami i pomidorem

SKŁADNIKI:
4 bułki kajzerki
200g pieczarek
150g szynki
1 cebula
1 pomidor
60 g sera żółtego
oliwa
sól
pieprz
zioła prowansalskie

PRZYGOTOWANIE:
Pieczarki oczyścić i pokroić w plasterki. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Na oliwie podsmażyć pieczarki razem z cebulą. Oprószyć solą i pieprzem.
Szynkę pokroić w paski. Pomidora pokroić w półplasterki. Z bułeczek odkroić wierzchołki. Usunąć wnętrze bułeczek robiąc wgłębienia.
Wgłębienia w bułeczkach wypełnić podsmażonymi pieczarkami, szynką i pomidorem. Oprószyć solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Ser żółty pokroić w paski. Ser ułożyć na wierzchu bułeczek. Bułeczki zapiekać około 15 minut w temperaturze 180 stopni.
Przepis Katarzyny Jaworek, autorki bloga „Tradycyjna kuchnia Kasi”

15 z 17
Składniki...
fot. Fot. Aleksandra Faiks

Makaronowa zapiekanka z kurczakiem, serem i pieczarkami

Składniki
pojedyncza pierś z kurczaka 
40 dag makaronu 
20 dag pieczarek
pół pora
20 dag sera żółtego
200 ml mleka
200 ml śmietany 18 proc.
łyżka mąki

Wykonanie
Makron ugotować al dente (lekko twardy). Przyprawionego solą i pieprzem kurczaka usmażyć, a pieczarki podsmażyć na maśle. Gdy będą miękkie, dodać pora i przez chwilę poddusić. Do podduszonych pieczarek i pora dolać mleka oraz łyżkę mąki. Wymieszać i dodać śmietanę. Dusić przez około 5-8 minut. Do naczynia żaroodpornego dać makaron i kurczaka. Wymieszać z sosem porowo-pieczarkowym. Na wierzch nasypać ser i dodać kilka pieczarek oraz kilka plasterków pora. Zapiekać około 20 minut w 180 stopniach.
Przepis Aleksandry Faiks

16 z 17
Składniki na około 15 sztuk...
fot. Fot. Aleksandra Faiks

Krokiety z pieczarkami, porem i serem

Składniki na około 15 sztuk
700 g pieczarek 
200 g sera żółtego 
pół pora 
3 jaja + do panierowania 
3 szklanki mleka 
3 szklanki mąki 
1,5 szklanki wody 
4 łyżki oleju + do smażenia 
bułka tarta  
pieprz, sól 

Wykonanie 
Pieczarki pokroić na niewielkie kawałki, podobnie pora i ser. Pieczarki podsmażyć na niewielkiej ilości oleju. Do podsmażonych pieczarek dorzucić pora (na ostatnie 5 min smażenia). Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Odstawić do ostudzenia. 
W międzyczasie z mleka, jajek, mąki i wody zrobić ciasto naleśnikowe.
Do zimnych pieczarek dodać ser. Farsz nałożyć na usmażone naleśniki. Zawinąć je i zapanierować w jajku i bułce tartej. Usmażyć na mocno rozgrzanym tłuszczu.  
Przepis Aleksandry Faiks

Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Miasteczko Biejat stanęło w Parku Bednarskiego. Odwiedził je minister

Miasteczko Biejat stanęło w Parku Bednarskiego. Odwiedził je minister

Wielka procesja przeszła z Wawelu do kościoła na Skałce. Ku czci św. Stanisława

Wielka procesja przeszła z Wawelu do kościoła na Skałce. Ku czci św. Stanisława

"Kobiety z Trzaskiem” - spotkanie w Nowym Sączu z sympatykami Rafała Trzaskowskiego

"Kobiety z Trzaskiem” - spotkanie w Nowym Sączu z sympatykami Rafała Trzaskowskiego

Zobacz również

Biegali w błocie z uśmiechem na twarzy. Drugi dzień Runmageddonu!

Biegali w błocie z uśmiechem na twarzy. Drugi dzień Runmageddonu!

Bieg Pamięci i Pojednania w Oświęcimiu

Bieg Pamięci i Pojednania w Oświęcimiu