TOP 25 tradycyjnych, domowych polskich zup naszych Czytelników [PRZEPISY]
Żurek na lekkim domowym zakwasie z kiełbaskami drobiowymi według szefa kuchni
Składniki na zakwas
100 g mąki żytniej razowej
500 ml ciepłej przegotowanej wody
2 ząbki czosnku
2 liście laurowe
5 ziaren ziela angielskiego
słoik
Składniki na kiełbaski drobiowe
400 g filetu z indyka lub kurczaka zagrodowego
1 jajo od kury z wolnego wybiegu
2 ząbki czosnku
1 łyżka majeranku
sól pieprz
Składniki na żurek
zakwas
wywar drobiowy
sól
pieprz
jogurt naturalny
Wykonanie zakwasu
Do słoika wsypać mąkę żytnią, zalać ciepłą przegotowaną wodą. Dokładnie wymieszać. Dodać przyprawy i czosnek. Przykryć gazą i odstawić w ciepłe miejsce na 3-6 dni.
Wykonanie kiełbasek i żurku
Filet drobiowy zemleć, bądź drobno posiekać nożem. Czosnek rozgnieść przez praskę lub rozetrzeć na desce przy użyciu noża. Dodać do mięsa razem z jajkiem i majerankiem. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Wszystko razem wymieszać i odstawić na godzinę w chłodne miejsce.
W dużym garnku zagotować 2 litry wywaru drobiowego, doprawiając go solą. Na wrzący osolony wywar wrzucać mięso formując je łyżkami w małe kluseczki. Gotować tak około 10 minut, po tym czasie wlać zakwas na żur. Zagotowujemy i gotować kolejne 10 min.
Ugotowany żurek z kiełbaskami podawać z dodatkiem ugotowanych ziemniaków pokrojonych w kostkę, jajkiem i łyżką jogurtu naturalnego.
Dobre rady
Zakwas kisimy 3-6 dni. Im dłużej kisimy tym żur kwaśniejszy.
Słoik przed zrobieniem zakwasu najlepiej wyparzyć gorącą wodą.
Do mieszania zakwasu najlepiej używać drewnianej łyżki.
Gotowy zakwas przechowywać w lodówce.
Dobrze jest zostawić łyżkę zakwasu, by dodać go do kolejnego zakwasu. Będzie smaczniejszy.
Przepis Janusza Fica, szefa kuchni w Dworze Sieraków