
Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów z lanym ciastem
Składniki
6 dużych pomidorów malinowych
ok. 3 litry wywaru mięsno-warzywnego
sól
szklanka śmietany ukwaszonej
3 jajka
5 łyżek mąki
masło do smażenia
Wykonanie
Przygotować wywar mięsno-warzywny. Pomidory pokroić, przesmażyć na maśle, przetrzeć przez sito i dodać do świeżo ugotowanego wywaru. Doprawić do smaku solą. Zrobić lane ciasto – utrzeć w garnuszku razem jajka i mąkę. Ciasto lać cienkim strumyczkiem do gotującej się zupy.
Dodać śmietanę roztrzepaną z odrobiną soli, posypać natką pietruszki.
Przepis Koła Gospodyń Wiejskich w Głogoczowie

Grochówka po mirowsku Koła Gospodyń Wiejskich
Składniki
20 dag łuskanego grochu
10 dag wędzonego boczku
20 dag kiełbasy
duża cebula
marchewka
jajko
grysik
ziele angielskie, liść laurowy
smalec
sól, pieprz
Wykonanie
Groch gotować do miękkości z liśćmi laurowymi, zielem angielskim i solą. Boczek, kiełbasę i cebulę podsmażyć na patelni.
Marchewkę zetrzeć na tarce. Gdy groch będzie miękki, dodać mięso i marchewkę.
Na talerz wsypać grysik i wbić jedno jajko. Wyrobić zbite ciasto, zetrzeć je na tarce do zupy.
Chwilę zagotować, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Przepis Koła Gospodyń Wiejskich w Mirowie

Tradycyjny krupnik domowy
Składniki
wywar z kurczaka (ok. 3-4 litry)
2-3 garście kaszy
1-2 marchewki
½ selera
1-2 pietruszki
½ pora
5-6 ziemniaków
śmietana (opcjonalnie)
sól, pieprz
Wykonanie
Z kurczaka (udko lub skrzydełka) ugotować wywar, miękkiego kurczaka wyciągnąć, wodę posolić i wsypać kaszę. Gdy kasza będzie już miękka (około 15-20 minut, ale lepiej w krupniku gotować ją nieco dłużej), dodać jarzyny pokrojone w kostkę lub starte na tarce (oprócz ziemniaków, które należy pokroić w kostkę, a pora w paseczki). Gotować do miękkości jarzyn. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Krupnik można zabielić śmietaną, będzie lepszy.
Przepis Justyny Kalemby z Brzezinki

Rozgrzewająca kwaśnica góralska
Składniki
około 5 litrów wody
1 kg wędzonych mięsnych żeberek
1 kg kapusty kiszonej dobrej jakości
5 ząbków czosnku
4 ziarna jałowca
kilka ziaren pieprzu
gałązka tymianku
gałązka rozmarynu
około 1 łyżeczki cząbru - świeży lub suszony
lubczyk - kilka gałązek lub 1,5 łyżeczki suszonego
4 suszone grzyby, wcześniej namoczone
szklanka soku z kiszonej kapusty
osobno ugotowane ziemniaki pokrojone w kostkę
Wykonanie
Żeberka pokroić w kawałki, zalać zimną wodą, dodać jałowiec, pieprz, tymianek, rozmaryn i lubczyk. Na wolnym ogniu ugotować esencjonalny wywar. Do osobnego garnka posiekać kapustę kiszoną, zalać zimną wodą tak, żeby lekko przykryć kapustę. Ugotować do miękkości.
W połowie gotowania do kapusty dodać namoczone i pokrojone grzyby. Jak kapusta zmięknie, dołożyć ją do wywaru i żeberek, dołożyć razem z wodą, w której się gotowała. Dolać sok z kapusty i dodać przeciśnięte ząbki czosnku. Doprawić solą, pieprzem, cząbrem. Spróbować. Jeśli za mało kwaśna, dolać soku z kiszonej kapusty. Jeśli nie macie, to może być sok z cytryny. Nie maltretujcie kwaśnicy octem, maggi ani kwaskiem cytrynowym. Dobrej jakości składniki bronią się same swoim smakiem. Ugotowane ziemniaki przełożyć na talerz i zalać gorącą kwaśnicą. Kwaśnica jak każda potrawa z kapusty ma to do siebie, że po każdym odgrzaniu smakuje coraz lepiej. Jest cudownie kwaśna i rozgrzewająca.
Przepis Agnieszki Delkowskiej z Kościeliska