
Zupa ziemniaczana
Składniki:
1 noga z kurczaka
2 l wody
1 marchewka
120 g ziemniaków
1/2 pęczka zielonej pietruszki
sól, pieprz
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
Wykonanie
Do garnka wlać zimną wodę, włożyć kurczaka i gotować na małym ogniu. Gdy woda zacznie nam wrzeć zebrać szumy. Marchewkę umyć, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Ziemniaki obrać, wymyć i pokroić w kostkę. Marchewkę i ziemniaki dodać do zupy i przyprawić. Gdy ziemniaki będą już miękkie to zrobić zasmażkę: na patelnię wrzucić masło i mąkę, cały czas mieszać aż składniki się połączą i nabiorą brązowego koloru. Dolać trochę zupy do zasmażki i mieszać, aby nam się grudki nie zrobiły. Całość dodać do zupy, zamieszać i jeszcze chwilkę gotować.
Przepis Magdaleny i Stanisława Romków

Tradycyjny żurek na żeberkach Koła Gospodyń Wiejskich
Składniki
1/2 kg żeberek
2 litry wody
grzyby suszone (namoczone)
2 ząbki czosnku
1 liść laurowy
1 łyżeczka majeranku
4 ziela angielskie
butelka żuru
sól, pieprz
natka pietruszki
śmietana
Wykonanie
Żeberka gotować do miękkości na małym ogniu z dodatkiem namoczonych wcześniej grzybów, czosnku, szczypty soli, zielem angielskim i liściem laurowym. Dolać żur. Po zagotowaniu zabielić śmietaną. Doprawić do smaku solą, pieprzem i majerankiem. Przed podaniem posypać zieloną pietruszką. Jeść z ugotowanymi ziemniakami bądź chlebem.
Przepis Koła Gospodyń Wiejskich w Kętach

Tradycyjna zupa ogórkowa
Składniki
ćwiartka kurczaka
1,5 l wody
2 marchewki
1 pietruszka
1 por
700 g ziemniaków
400 g kiszonych ogórków
300 ml soku z kiszonych ogórków
150 ml śmietanki 18 proc.
kilka gałązek koperku
sól, pieprz
5 ziarenek ziela angielskiego
2 liście laurowe
Wykonanie
Do garnka wlać wodę, włożyć kurczaka i gotować na małym ogniu. Gdy woda zacznie wrzeć, zebrać szumy i dodać pora, pietruszkę i 1 marchewkę (pokroić na większe kawałki) oraz przyprawy. Ziemniaki obrać, wymyć i pokroić. Drugą marchewkę obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Ziemniaki i marchewkę dodać do zupy. Kiedy kurczak i warzywa będą miękkie (oprócz ziemniaków i startej marchewki) wyciągnąć je z zupy. Dodać ogórki kiszone starce na tarce o dużych oczkach oraz sok z ogórków. Zupę gotować ok. 15 minut i dolać śmietankę. Na koniec dorzucić posiekany koperek i jeszcze doprawić jeżeli jest taka potrzeba.
Uwaga:
Przed dodaniem śmietanki do zupy do kubeczka wlać trochę zupy i stopniowo wymieszać śmietankę z zupą. Śmietanka powinna mieć temperaturę pokojową.
Ważne, aby ogórki z sokiem dodawać gdy ziemniaki będą miękkie, w przeciwnym razie ziemniaki będą twarde i będą się długo gotowały.
Przepis Magdaleny i Stanisława Romków

Żurek na lekkim domowym zakwasie z kiełbaskami drobiowymi według szefa kuchni
Składniki na zakwas
100 g mąki żytniej razowej
500 ml ciepłej przegotowanej wody
2 ząbki czosnku
2 liście laurowe
5 ziaren ziela angielskiego
słoik
Składniki na kiełbaski drobiowe
400 g filetu z indyka lub kurczaka zagrodowego
1 jajo od kury z wolnego wybiegu
2 ząbki czosnku
1 łyżka majeranku
sól pieprz
Składniki na żurek
zakwas
wywar drobiowy
sól
pieprz
jogurt naturalny
Wykonanie zakwasu
Do słoika wsypać mąkę żytnią, zalać ciepłą przegotowaną wodą. Dokładnie wymieszać. Dodać przyprawy i czosnek. Przykryć gazą i odstawić w ciepłe miejsce na 3-6 dni.
Wykonanie kiełbasek i żurku
Filet drobiowy zemleć, bądź drobno posiekać nożem. Czosnek rozgnieść przez praskę lub rozetrzeć na desce przy użyciu noża. Dodać do mięsa razem z jajkiem i majerankiem. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Wszystko razem wymieszać i odstawić na godzinę w chłodne miejsce.
W dużym garnku zagotować 2 litry wywaru drobiowego, doprawiając go solą. Na wrzący osolony wywar wrzucać mięso formując je łyżkami w małe kluseczki. Gotować tak około 10 minut, po tym czasie wlać zakwas na żur. Zagotowujemy i gotować kolejne 10 min.
Ugotowany żurek z kiełbaskami podawać z dodatkiem ugotowanych ziemniaków pokrojonych w kostkę, jajkiem i łyżką jogurtu naturalnego.
Dobre rady
Zakwas kisimy 3-6 dni. Im dłużej kisimy tym żur kwaśniejszy.
Słoik przed zrobieniem zakwasu najlepiej wyparzyć gorącą wodą.
Do mieszania zakwasu najlepiej używać drewnianej łyżki.
Gotowy zakwas przechowywać w lodówce.
Dobrze jest zostawić łyżkę zakwasu, by dodać go do kolejnego zakwasu. Będzie smaczniejszy.
Przepis Janusza Fica, szefa kuchni w Dworze Sieraków