17 z 27
Domowa, babcina zalewajka z boczkiem lub słoniną...
fot. Fot. Patrycja Fudalewka-Jasińska

Domowa, babcina zalewajka z boczkiem lub słoniną

Składniki
200 g boczku wędzonego (babcia używa słoniny)
250 ml zakwasu na barszcz biały
100 ml śmietany
6 ziemniaków
2 ząbki czosnku
1 cebula
listek laurowy
1 ziele angielskie
sól, pieprz

Wykonanie
Boczek pokroić w kostkę. Połowę boczku wrzucić do garnka, dodać ziele angielskie i liść laurowy, zalać wodą i gotować. Pozostały boczek wraz z posiekaną drobno cebulą zarumienić na patelni.
Obrane i umyte ziemniaki pokroić w kostkę i wrzucić do garnka z gotującym się wywarem. W osobnym naczyniu wymieszać barszcz biały ze śmietaną i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Gdy ziemniaki będą już miękkie do zupy dodać mieszaninę barszczu i śmietany i podsmażoną cebulkę i boczek. Doprawić do smaku solą i pieprzem, gotować jeszcze chwilkę. Można podawać z chlebem.
Przepis Patrycji Fudalewskiej-Jasińskiej

18 z 27
Zupa szczawiowo-pokrzywowa...
fot. Fot. Koło Gospodyń w Białce

Zupa szczawiowo-pokrzywowa

Składniki
ok. 30 dag młodej pokrzywy
ok. 20 dag szczawiu
masło
6 szklanek rosołu
łyżka mąki
kilka łyżek śmietany
jajka ugotowane na twardo

Wykonanie
Ok. 30 dag młodej pokrzywy (pędy i listki) i ok. 20 dag szczawiu drobniutko pokroić i udusić na maśle (1-2 łyżki) i podlać ok. 6 szklankami rosołu. Gotować przez chwilę, zagęścić lekko płaską łyżką mąki wymieszaną ze śmietaną. Zagotować. Podawać z jajkami ugotowanymi na twardo.
Przepis Koła Gospodyń w Białce

19 z 27
Przepis na białczańską zupę scypę z kapusty...
fot. Fot. Koło Gospodyń w Białce

Przepis na białczańską zupę scypę z kapusty

Składniki
1/2 główki kapusty
mleko
2 łyżki masła
sól
ziemniaki

Wykonanie
1/2 główki kapusty grubiej poszatkowanej ugotować w wodzie pół na pół z mlekiem, odlać. Zalać mlekiem (1 litr) i dalej gotować. Dodać 2 łyżki masła, sól do smaku. Podawać z ziemniakami ugotowanymi oddzielnie.
Przepis Koła Gospodyń z Białki

20 z 27
Barszcz czerwony...
fot. Fot. archiwum

Barszcz czerwony

Składniki
400 g chudej wołowiny
pęczek włoszczyzny
mała cebulka
2-4 suszone podgrzybki
600 g buraków
500 g ziemniaków
500 g białej kapusty
liść laurowy
2 ziarna ziela angielskiego i pieprzu
250 ml przecieru pomidorowego
2-3 łyżki octu z białego wina
150 g śmietany 12 proc.
sól, pieprz

Wykonanie
Wołowinę zalać wodą, zagotować. Wylać wodę, mięso zalać czystą wodą (3,5 l), dodać grzyby, cebulkę i przyprawy.
Gotować ponad dwie godziny. Wyjąć mięso, wystudzić i pokroić. Pokrojone wrzucić do wywaru.
Dodaj pokrojone buraczki i przecier pomidorowy .
Po około 30 minutach dodać pokrojone ziemniaki i kapustę, dalej gotować ok. 30 minut. Na koniec doprawić octem z białego wina, pieprzem i solą.
Podgrzać i zaprawić śmietaną.
Przepis Janiny Czai

Pozostało jeszcze 6 zdjęć.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

To nie żart. Tramwaje zaczęły jeździć po wąskich ulicach Kazimierza

To nie żart. Tramwaje zaczęły jeździć po wąskich ulicach Kazimierza

Klif w Hutkach. Osuwiska ciągle rosną. Woda pożera teren

Klif w Hutkach. Osuwiska ciągle rosną. Woda pożera teren

Marcin Dorociński nie wdaje się w romanse. Jest wiernym mężem i dobrym ojcem

Marcin Dorociński nie wdaje się w romanse. Jest wiernym mężem i dobrym ojcem

Zobacz również

Klif w Hutkach. Osuwiska ciągle rosną. Woda pożera teren

Klif w Hutkach. Osuwiska ciągle rosną. Woda pożera teren

Szturm policji na dwóch uzbrojonych przestępców w Krakowie. Jest nagranie!

Szturm policji na dwóch uzbrojonych przestępców w Krakowie. Jest nagranie!