
Zupa postna „mojej mamy”
Składniki
1 kg ziemniaków
2 duże marchewki
1 pietruszka (korzeń)
2 duże cebule
1 grzybek suszony
1 łyżeczka ziela angielskiego
3 liście laurowe
1 łyżeczka kminku
½ łyżeczki pieprzu
1 łyżka soli
1 łyżka mąki
1 łyżka masła lub smalcu
1 szklanka kwaśnej śmietany
1 łyżka octu
pęczek zielonej pietruszki
Wykonanie
Warzywa umyć, pokroić na kawałki. Wsypać do garnka, osolić, dodać resztę przypraw, zalać 2 litrami wody i gotować na wolnym ogniu ok. 1 godziny. Z tłuszczu i mąki sporządzić zasmażkę i dodać do gotującego się wywaru. Na końcu dodać śmietanę i ocet. Obficie posypać posiekaną zieloną pietruszką.
Przepis KGW Babice

Zupa ziemniaczana z boczkiem i kiełbasą
Składniki
1 golonko z indyka
60 dag ziemniaków
2 cebule
3 marchewki
2 pietruszki
4 ząbki czosnku
30 dag boczku wędzonego
1 kawałek kiełbasy
5 sztuk ziela angielskiego
3 liście laurowe
2 litry wody
majeranek suszony
odrobina soli
łyżka pieprzu mielonego
4 łyżki mąki
3 łyżki oleju
Wykonanie
Golonko z indyka włożyć do garnka z wodą, dodać ziele angielskie, liście laurowe i gotujemy, aż mięso po wyjęciu można będzie odkroić od kości. Golonkę wyjąć, odkroić mięso z kości, pokroić drobno i wraz z całą kością włożyć do zupy ponownie.
Marchewkę i pietruszkę obrać, pokroić w plasterki i dorzucić do wywaru.
Ziemniaki obrać i pokroić w drobną kostkę. Wrzucić do gotującej się wody.
Cebulę i czosnek obrać i kroimy drobno, na rozgrzanej patelni z olejem podsmażyć czosnek i cebulę, wrzucić do zupy.
Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni na pozostałym oleju. Kiełbasę pokroić w większą kostkę i wraz z boczkiem dorzucić do zupy.
Zakryć garnek pokrywką i gotować przez około 45 minut, aż ziemniaki się ugotują. Doprawić zupę solą, pieprzem i porządną porcją majeranku.
Na patelnię odlać chochlę zupy (ok. szklanki) dodać mąkę i zasmażyć na patelni robiąc zasmażkę. Dodajemy do zupy, porządnie wymieszać i raz jeszcze zagotować zupę.
Przepis Ulli Pałki

Zupa kapuściana
¼ główki białej kapusty
1 papryka
1 marchewka
2 pomidory
2 ogórki kiszone
kasza gryczana ugotowana – niecała szklanka
ok. 1,5 litra bulionu (warzywny lub mięsny)
pasta gulaszowa lub warzywna (np. Podravka lub inna) - w kolorze czerwonym wg uznania i smaku - 2 łyżeczki
sól, pieprz do smaku
Wykonanie
Kapustę poszatkować, zalać wrzącą wodą, zagotować, wodę odlać. Marchewkę obrać, pokroić dowolnie. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić. Ogórki obrać (lub nie), zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Paprykę pokroić (można wcześniej obrać - ja obieram: pozbawioną gniazd nasiennych wyłożyć na blachę skórką w dół i piec w 180 stopniach do momentu, aż skórka zbrązowieje, wtedy, gdy wystygnie, ładnie się obiera).
Zagotować bulion, dodać kapustę, marchewkę i paprykę. Ugotować do momentu aż warzywa będą miękkie ale nie rozgotowane. Dodać pomidory, ogórki, kaszę i pastę „czerwoną”. Gotować jeszcze 5-10 minut. Doprawić solą i pieprzem. Można dodać łyżkę surowego masła (niekoniecznie).
Zupa jest bardzo „sycąca” i można ja zastosować jako danie jednogarnkowe i jako danie z tzw. resztek.
Przepis Marty Góry

Zupa czosnkowa
Składniki
dowolna ilość czosnku
mała cebulka
wywar jarzynowy
żółtko
sól i pieprz do smaku
tłuszcz do smażenia
Wykonanie
Czosnek i cebulkę obrać, pokroić drobniutko (czosnek można przecisnąć przez praskę) i podsmażyć na tłuszczu uważając, aby czosnek nie zbrązowiał, bo będzie gorzki. Dodać do gorącego wywaru jarzynowego i gotować, doprawiając według uznania do smaku. Żółtko roztrzepać i dodać do zupy (odłożyć trochę zupy, dodać żółtko, roztrzepać). Zagotować.
Przepis Marty Góry