1 z 12
Przewijaj galerię w dół

fot. Pixabay/Pexels
2 z 12

fot. Pixabay/Pexels
POMIDORY
Pomidory należy schłodzić, pokroić na kawałki i przykładać je do pleców. Tak przygotowany okład powinno się trzymać na plecach przez minimum godzinę. Dlaczego? Pomidory zawierają likopen, który jest przeciwutleniaczem i pomaga "ochłodzić" oparzone miejsce.
3 z 12

fot. Pixabay/Pexels
EKSTRAKT Z CEBULI LUB CZOSNKU
Podobnie jak w przypadku pomidorów, cebulę lub czosnek należy pokroić w plasterki i przyłożyć na oparzone miejsca. Mają one działanie antyseptyczne i antybakteryjne.
4 z 12

fot. Pixabay/Pexels
KAPUSTA
Kapusta ma działanie przeciwzapalne i jak mawiają babcie - "wyciąga" ciepło z oparzonego ciała.