https://gazetakrakowska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Topinambur albo fenkuł. Czy wiesz, co to za warzywa? Polacy coraz chętniej sięgają po egzotykę na talerzu

Katarzyna Zawada
Zobacz, jak wyglądają egzotyczne warzywa, które przyjęły się w polskich warunkach. Wyczarujesz z nich pyszne dania! >>>
Zobacz, jak wyglądają egzotyczne warzywa, które przyjęły się w polskich warunkach. Wyczarujesz z nich pyszne dania! >>> pixabay.com/markusspiske
Nie tylko polskie marchewki i buraki królują w naszych kuchniach. Okazuje się, że lubimy to, co nowe i chętnie sięgamy po egzotyczne smaki. Dziś w każdym sklepie i na każdym bazarku znajdziemy zagraniczne warzywne cuda. Czy wiesz, czym są fenkuł, karczoch albo topinambur? Zobacz, jak możesz ich użyć!

Choć nieznane, to dobrze przyjmują się w Polsce

Wiele egzotycznych warzyw nie jest nowością na polskim rynku, ale niektóre nazwy potrafią zaszokować. Choć są gatunki, które brzmią dziwnie, ich smak i właściwości są godne uwagi. Co ciekawe, pewne odmiany da się hodować w naszym kraju, nawet w przydomowym ogródku!

Nietypowe warzywa to baza wielu pysznych dań

W formie karmelizowanej, jako dodatek do sałatek lub baza na chrupiące placki – nad wykorzystaniem kopru włoskiego, roszponki czy topinamburu wcale nie musimy się głowić. Mimo, że warzywa mogą być dla nas nowością, to jak wiele klasycznych – da się je okiełznać.

Zobacz, jak wyglądają egzotyczne warzywa, które przyjęły się w polskich warunkach. Wyczarujesz z nich pyszne dania!

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Rolnictwo

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska